Aktuális számunk hirdetői

Egy kézben a Müller Martini és a Kolbus

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Átalakuló kínálati piac

Tovább folytatódik a koncentráció a nyomdaipari gépgyártásban is. Nem kis meglepetést keltett, amikor évekkel ezelőtt a Kolbus bekebelezte egyik legnagyobb konkurensét a Sigloch-ot. Borzolta a kedélyeket a közelmúlt, amikor is a Müller Martini átvette a fűzőgéppiacon a Heidelberg AG-tól a gyártást, és ezzel egy újabb versenytárs hagyta el a piacot.

Váratlan  bejelentés  történt  2018. január 28-án. A Müller Martini és a Kolbus konszernek közös nyilatkozatban  jelentették be, hogy a Kolbus AG ragasztókötő- és könyvgyártó-gépsor üzletágát a Müller Martini akvirálta. Tovább bonyolítja a magyarországi helyzetet, hogy a Kolbus berendezéseket sikeresen fennállása óta, több mint 20 éve a Prosystem Print Kft. képviseli.

Természetesen az egyeztetések több oldalról folynak, így érthető, hogy az érintettek a döntés és végrehajtás kialakításáig csupán hivatalos nyilatkozatot adnak ki. Ezért mi is a Müller Martini és a Kolbus, a Müller Martini Eastern Europe ügyvezető igazgatójának, Roland Henn-nek és a Prosystem Print ügyvezetőjének, ifj. Schuck Istvánnak az állásfoglalását közöljük.

 

Müller Martini

 

A Müller Martini és a Kolbus stratégiai döntést hozott jövőjük érdekében

A Müller Martini átveszi a Kolbus cégtől a ragasztókötő- és a könyvgyártó-gépsorok üzletét. Ehhez tartozik a világszerte telepített Kolbus könyvkötőrendszerek szervize és alkatrész-ellátása is. A Kolbus a továbbiakban a csomagoló- és táblakészítő automata ügyletekre, a részgyártásra és az öntödei üzletre fókuszál.

„Az utóbbi években a nyomdaipari ágazatban a szerkezeti átalakulás nagyon megváltozott, és piacunk egyértelműen kisebb, és ezzel egyidejűleg változatosabb lett” – mondja Bruno Müller, a Müller Martini vezérigazgatója. „Az ügyfelek megkövetelik a rendszeres újításokat, amelyeket kevesebb értékesített darabszámmal kell finanszírozni. A kötészeti tevékenységek összevonásából keletkező hatékonyság nyereségéből mindenekelőtt ügyfeleink profitálnak.”

A piaci változásoknak közvetlen kihatása van az ügyfelekre, akiknek új üzleti modellekkel kell szembenézniük, mint például a digitalizálás. Azáltal, hogy a két cég a sikerhez vezető esélyeit, mind személyzet, know-how, technológia és infrastruktúra összevonja, a Müller Martini hosszú távon tudja kiszolgálni a piacot innovatív megoldásokkal. „Ez biztosítja ügyfeleink puhafedeles és keménytáblás üzletének jövőjét – és ezáltal munkahelyeket a nyomdaiparban” – hangsúlyozza Bruno Müller.

 

Gyártás továbbra is Rahdenben

A  Kolbus  könyvkötő-üzletága  átkerül  az új Müller Martini Buchbinde-Systeme GmbH társasághoz, amely Rahden székhellyel önálló üzemként integrálódik a Müller Martini-csoportba minden hozzárendelt  munkatárssal  együtt. A Kolbus Kai Büntemeyer vezérigazgató úr vezetése alatt marad, és világszerte 900 munkatársával a csomagoló- és táblakészítő automataügyletekre, a részgyártásra és az öntödei üzletre összpontosít. Kai Büntemeyer meg van győződve arról, hogy a Kolbus ezzel a lépéssel jó esélyeket teremt a sikeres jövő érdekében:

„A csomagolási piac az elmúlt években állandóan növekedett. Jó lehetőségeket látunk, és ebben az üzletben energikusan fogjuk aktuális szolgáltatásainkat kiépíteni. Az igényes gépipari vállalkozások részegység-gyártási  szegmensében  is,  köztük a Müller Martini könyvkötőrendszerekben és a Kolbus luxuscsomagolás technológiájában nagyon jó kilátások vannak.”

 

A gépportfólió, know-how biztosított marad

A Kolbus gépválasztékának know-how-ját a Müller Martini átveszi, biztosítja és továbbfejleszti. A Rahdenben lévő könyvkötő részlegből a kereken 250 Kolbus-munkatársat a Müller Martini változatlan foglalkoztatási feltételekkel veszi át.

A csomagoló- és táblakészítő automaták szakterületének munkatársai továbbra is a Kolbusnál dolgoznak majd.

 

Müller Martini Eastern Europe

 

Müller Martini tisztelt ügyfelei és barátai!

Kolbus tisztelt ügyfelei és barátai!

 

Csatolva találhatják a Müller Martini és a Kolbus konszernek kölcsönös döntésének hivatalos sajtóközleményét jövőbeli fejlődésükről. Ügyfeleink sikere mindig is fő célunk volt. Tanácsadóink mindig nagyon tisztelték versenytársainkat. Az új helyzet ezt nem fogja megváltoztatni. A Müller Martini   mindig   támogatta   az    ügyfeleket a legfejlettebb műszaki megoldásokkal és hatékony szolgáltatásokkal.

A Kolbus és a Müller Martini közös döntését követően úgy érezzük, hogy a stratégiánkat folytatva osztályelsőként működünk tovább. Üdvözölünk minden jövőbeli új ügyfelet és barátot, és ígérjük, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legjobb értékesítési tanácsadást és hatékony szolgáltatást nyújtsuk.

A nyomtatás iránti bizalom a közös erősségünk és célunk.

                                                                                                                        Üdvözlettel,

                     Roland Henn

                                 Müller Martini Eastern Europe

                                ügyvezető igazgatója

 

 

 

Müller Martini

Az 1946-ban alapított Müller Martini családi vállalkozásnak a svájci Aargau kanton Zofingen városában van a székhelye, és 1800 munkatársával a nyomdaipari továbbfeldolgozás ipari rendszermegoldásainak fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

A nyomdaipari megjelenések teljes termékpalettája, mint a puhafedeles és keménytáblás könyvek, folyóiratok, katalógusok, mellékletek és újságok világszerte Müller Martini berendezéseken készülnek.

A Müller Martini Eastern Europe-hoz hét ország, közöttük Magyarország is tartozik.

 

Kolbus

A Kolbus GmbH & Co. KG alapítása az 1775-ös évre nyúlik vissza, székhelye a kelet-vesztfáliai Rahden városában található, s további három telephellyel rendelkezik Gerabronn (Baden-Württemberg), Krostitz (Sachsen), valamint Kalamazoo (Michigan) városokban.

A Kolbus a jövőben táblakészítő automaták, valamint kartonlemezből és papírból készült szilárd csomagolások gépmoduljait gyártja majd, különös tekintettel a luxustermékek piacára. Ezenkívül a legkorszerűbb öntödei és fémmegmunkáló gyártással rendelkezik, és évek óta Németországban és azon kívül csúcstechnológiájú a gépgyártás.

 

Prosystem Print Kft.

Tisztelt Partnereink!

 

A pénteki napon értesültünk hivatalosan a hírről, miszerint a Müller Martini a közeljövőben átveszi a Kolbus cégtől a ragasztókötő- és könyvgyártó gépsor üzletágát. Ehhez tartozik a szerviz- és alkatrészellátás is a világszerte installált Kolbus könyvkötészeti rendszerekhez. A Kolbus a továbbiakban a csomagoláskészítő és táblakészítő automaták gyártására, valamint az alkatrészgyártásra és az öntődére fókuszál. A következő napokban nyilván további információk és részletek kerülnek a birtokunkba, melyekről megpróbáljuk Önöket megfelelő formában tájékoztatni.

Az eddig ismert okokról és tervekről néhány mondatban, a cégvezetők nyilatkozatai alapján a következőket lehet tudni.

A piac változásainak közvetlen hatásai vannak az ügyfelekre, akik új üzleti modellekkel, mint például a digitalizálás, szembesülnek. Azáltal, hogy a két cég sikerpotenciálját, azaz a szakembereket, know-how-t, technológiát és infrastruktúrát egyesítik, a két cég hosszú távon még jobban tudja innovatív megoldásokkal szolgálni a piacot. A strukturális átalakulás a grafikai ágazatot az elmúlt években erősen megváltoztatta, és a piac jelentősen kisebbé, és egyidejűleg sokoldalúbbá vált. Az ügyfelek megkövetelik a folyamatos innovációkat, amelyeket alacsonyabb eladási darabszámokkal kell a gyártóknak finanszírozni. A könyvkötészeti tevékenységek egyesítéséből származó hatékonyságnövekedésből mindenekelőtt ügyfeleink is profitálnak.

A Kolbus könyvkötészeti üzletrésze átkerül az új Müller Martini Buchbinde-Systeme GmbH céghez, amelyet mint önálló gyárat, rahdeni székhellyel, együttesen minden hozzárendelt dolgozóval a Müller Martini csoportba integrálják. A Kolbus cég továbbra is Kai Büntemeyer vezérigazgató úr vezetése alatt fog állni, és 900 dolgozójával világszerte a csomagolás- gyártó- és táblakészítő automaták, az alkatrészgyártás, valamint az öntödei üzletre koncentrál. Kai Büntemeyer úr meg van róla győződve, hogy a Kolbus ezzel a lépéssel nagyon jó lehetőségeket szerzett egy sikeres jövő megalapozásához: „A csomagolások piaca az elmúlt években folyamatosan növekedett. Nagyon jó potenciált látunk ebben, és jelenlegi teljesítményünket energikusan fogjuk kiterjeszteni. A komponensek gyártásának szegmensében az igényes gépgyártó vállalkozások számára, beleértve a Müller Martini BuchbindeSysteme és a Kolbus Feinkartonagen-Technik cégeket, szintén nagyon jó perspektívák jelentkeznek.”

A Kolbus géppalettájának know-how-ját a Müller Martini átveszi, biztosítja és továbbfejleszti. A körülbelül 250 Kolbus-dolgozót a könyvkötészeti területről Rahdenben a Müller Martini változatlan munkahelyi feltételekkel veszi át. A csomagológép-gyártó és táblakészítő automaták területének dolgozói továbbra is a Kolbusnál fognak dolgozni.

 

A Kolbus és a Prosystem több mint 20 éve működik együtt, több mint 20 éve vagyunk ennek a patinás gépgyártónak a képviselete. Az elmúlt héten, pénteken azonban egy bejelentés történt, miszerint a Kolbus tulajdonosai a kötészettel kapcsolatos divíziót eladták a Müller Martini cégnek.

 

A Kolbus tehát két részre válik: egy csomagolástechnológiai cégre, amely a már 4-5 éve gyártott csomagolásra fókuszáló gépekkel foglalkozik a táblakészítő gépekkel karöltve – ez marad a „régi” Kolbus, az eddig vezetőséggel és munkatársakkal (ez közel 900 embert jelent). Itt folyik majd a jövőben ezeknek a gépeknek a gyártása, az egyéb kötészeti gépek alkatrészgyártása és az öntödei műveletek.

A másik – és új – cég a kötészeti berendezésekkel és gépekkel foglalkozik, és a jövőben a Müller Martini égisze alatt tevékenykedik azzal a közel 250 munkatárssal, akik ugyanolyan körülményekkel és feltételekkel dolgoznak tovább a jövőben a rahdeni székhelyen.

 

Bizonyára sok kérdés van, melyek elsősorban az alkatrészellátásra, szervizre és futó  projektekre  vonatkoznak.  A  teljesség igénye nélkül íme néhány információ, azonban ha kérdésük van, forduljanak hozzánk bizalommal:

– Mi lesz a folyamatban lévő ügyekkel, projektekkel? Azok ugyanúgy folynak tovább mint eddig, aggodalomra nincsen ok. Tekintettel arra, hogy a már fent említettek szerint az alkatrész- és gépgyártás mind a „régi”, mind az új céggel kapcsolatban a jövőben is a cég eddig székhelyén folyik.

– Lesz-e alkatrész a meglévő gépeimhez? Természetesen, a fentiek értelmében ezzel nem lesz gond.

– Ki fogja szervizelni a gépeimet? Egyelőre minden folyik tovább az eddigiek szerint.

 

Biztosíthatom Önöket, hogy ahogy eddig is, úgy a jövőben is mindent megteszünk azért, hogy Önöknek a lehető legjobb kiszolgálásban legyen részük. Ezenkívül amennyiben friss információval rendelkezünk erről a helyzetről, úgy a legrövidebb idő alatt tájékoztatni fogjuk Önöket!

 

                               ifj. Schuck István

                               ügyvezető

 

 

 

Share

Kiegészítő információk