Aktuális számunk hirdetői

Hess-díjas: Kiss Mária Klára

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Gyártás-előkészítés: amikor a nyomdai teljes működést ismerni kell

Az ANY Biztonsági Nyomda gyártás-előkészítési vezetője, Kiss Mária Klára, vagy ahogy mindenki hívja a nyomdában, Mara szülei is nyomdászként dolgoztak. Így talán nem meglepő, hogy középiskolásként is, majd később, már a Könnyűipari és Műszaki Főiskola hallgatójaként is a nyomdában végzett diákmunkát.

Jelenlegi feladatai körében a szakember az egyik legszebb kihívásának azt tartja, amikor a „semmiből” kell egy új terméket kitalálni, amikor az új termék útját végig kell gondolni megszületésétől kezdve például addig a pillanatig, amíg a raklapra került, mert sokszor még a csomagolás módja is fontos kérdés lehet. És mindehhez „csupán” a teljes nyomda működését kell tüzetesen ismerni, az egyes nyomdagépekig lebontva.

Kiss Mara a Könnyűipari Műszaki Főiskola elvégzését követően, 1996-ban került az ANY Biztonsági Nyomda anyaggazdálkodási osztályára, anyaggazdálkodóként. Miről kell gondoskodniuk egy ilyen osztály munkatársainak?

Lényegében mindenről, ami csak szóba jöhet a nyomda átfogó működése kapcsán, kezdve a különféle papírokról, festékekről. Mindezek egy része kereskedelmi forgalomban is kapható, ám másrészük engedélyköteles, a biztonsági papírok, a különleges festékek csak meghatározott körhöz juthatnak el.

De a nyomdai munkálatokhoz szükséges feladatok körébe tartozik a nyomólemezek beszerzésétől kezdve az íróeszközök vagy a papírszalvéták biztosítása is. Mara a második gyermeke születése után már a digitális nyomtatóüzem művezetőjeként folytathatta, ahol kreativitása is jobban érvényesülhetett. Széles körű tapasztalatokat szerzett a különböző nyomdaipari technológiákban, és közvetlen közelről láthatta a nyomdaipar fejlődését.

Önmagáért beszél az a tény, hogy noha végzettsége szerint reprodukciós fényképész is, ám ez a szakma nemes egyszerűséggel kifutott alóla, megszűnt, a digitalizálás folytán nincs már rá szükség. A reprodukciós fényképezés ugyanis grafikák, szövegek, fényképek analóg módszerekkel történő nyomtatásra való előkészítését jelenti, nos, ezt ugrotta át a nyomdaipari fejlődés.

A digitális nyomtatóüzemben tehát nagyobb volt az alkotói szabadság, és igaz, ezzel együtt a felelősség is. 2011 őszén kapta Mara a lehetőséget, hogy átvegye az ANY Biztonsági Nyomda Halom utcai gyártás-előkészítési vezetését. Itt az eddigi legnagyobb kihívást a 2014-es választási év jelentette, mikor három választást bonyolítottak le egy évben – nem csupán számára, a mindenkori választások biztonságos lebonyolításán ugyanis az ANY Biztonsági Nyomdában mindig egy nagyobb csapat dolgozik.

Annyi mindenképpen kijelenthető, hogy a biztonsági nyomdai anyagok elkészítése, a kapcsolódó szavazástechnikai anyagok gyártása, valamint a termék csomagolása, több ezer helyszínre történő kiszállítása rendkívül összetett feladat.

Gyártás-előkészítési vezetőként az új és visszatérő feladatok kapcsán rengeteg szempontot kell mérlegelnie. Először is, bár az ANY Biztonsági Nyomda hihetetlen fejlődésen ment keresztül, munkába lépése, 1996 óta, elképzelhető, még sem áll rendelkezésre mindig az a technológia, amely megfelelő lenne az ügyfél kérésének teljesítéséhez. Ez nem gyakori eset, és ha előfordul is, igyekeznek megfelelő alvállalkozót találni hozzá.

Első lépésként meg kell vizsgálni a megoldási módokat, hiszen a legolcsóbb és legjobb megoldás nem minden esetben fedi egymást, és az is megeshet, az egyszerűbb megoldása a későbbiekben nem bizonyult gyorsabbnak. Számításba kell venni az időtényezőt, hiszen egyes termékek kidolgozási periódusára talán elegendő lehet két-három hónap, ám számos esetben ennél jóval hosszabb és bonyolultabb a kreatív folyamat is elképzelhető.

Még olyasmire is figyelni kell, hogy az adott időszakban egy nyomdagép mennyire van  leterhelve, és még arra is, hogy a termék hogyan lesz csomagolva, miképp lehet lerakni egy raklapra, és elindítani az európai  vagy  tengerentúli  megrendelőhöz. És természetesen a munkatársakkal közös alkotói folyamaton túl nagyon fontos az ügyfél elégedettsége, a pozitív visszajelzés.

 

Névjegy

 

Kiss Mária Klára háromgyermekes édesanya, két nagyfia van és egy óvodás korú kislánya. Hobbija az olvasás és a zenehallgatás. Nem tartozik az úgynevezett aktív pihenés hódolóinak táborába, azt mondja, elég sok mindent kell nap mint nap csinálnia, így a pihenés valóban szóljon a napozásról, a kertészkedésről, a nyugodt semmittevésről.

A szakemberről azt mondják, kiválóan tudja megszervezni a munkafolyamatokat a legbonyolultabb munkák esetében is, ráadásul az új munkatársaknak nagy örömmel és szakmaisággal mutatja be a modern nyomdai folyamatokat.

 

A nyomda szolgáltatásai

 

A Nyomda széles körű szolgáltatást nyújt a fizetési megoldások területén. MasterCard és Visa bankkártya gyártása és mobil bankkártyák megszemélyesítése mellett mintegy 20 éves tapasztalattal rendelkezik a nagy tömegű üzleti levelek, készpénzutalási megbízások nyomtatásában, megszemélyesítésében, postára adásában és PIN- kártyák szállításában is.

Kreatív felületű kártyatestek készítésén túl a nyomda készen áll kontaktus nélküli kártyák gyártására és megszemélyesítésére, lojalitási programok tervezésére, kivitelezésére. Komplex üzleti nyomtatvány szolgáltatása tartalmazza a megszemélyesített levelek, színes transzpromók készítését, borítékolását és postára adását is.

Az ANY Biztonság Nyomda innovatív fejlesztései, tapasztalata és referenciái alapján készen áll közlekedési jegyek és bérletek biztonsági hőpapíron, kontaktus nélküli kártyán és mobil alkalmazáson belüli biztonságos előállítására, valamint megszemélyesítésére.

Új fejlődési szakasz vette kezdetét a társaság 2005. decemberi tőzsdére történő bevezetésével. A komplex megoldásokra épülő stratégia fókuszában olyan területek fejlesztése áll, mint a biztonságos személyazonosítás, az innovatív termékazonosítás, valamint a nyomtatvány-menedzsment. Az elmúlt években lezajlott költséghatékonysági intézkedések és portfólió-tisztítási lépések hozzájárultak, hogy a nyomda árbevételének több mint 90 százalékát a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek adják. Mindehhez hozzájárult az 1999-ben alapított, kifejezetten a fejlesztésekre szakosodott Okmánybiztonsági Laboratórium, ami mára közel húsz, magasan kvalifikált kutatóval dolgozik. 2013. február 1-jétől az Állami Nyomda Nyrt. nevét ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-re változtatta.    

 

Tíz társaságból álló csoport

 

Magyarországon három, Romániában kettő, Bulgáriában, Szlovákiában és Moldovában egy-egy telephellyel működik. A cégcsoport a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb árbevételű biztonsági és üzleti nyomtatványokat  gyártó  cége. A társaság részvényeit 2005 óta a Budapesti  Értéktőzsdén, a Prémium kategóriában jegyzik. Pénzügyi helyzetét stabil és eredményes működés jellemzi. Fejlődését innovatív termékei és organikus növekedése biztosítja a kelet- közép-európai, valamint nemzetközi szinten is. Az ANY Biztonsági Nyomda stratégiája a biztonságos személy- és termékazonosításra, valamint a fizetést támogató termékekre fókuszál.

 

                         Drávucz Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Kiegészítő információk