Aktuális számunk hirdetői

Hess-díjas: Markó Béla

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Sokszor „megkapja”, hogy maximalista, pedig csak nem szeret hibázni

A Pénzjegynyomda Zrt. nyomdabiztonsági vezetőjét, Markó Bélát Hess András-díjjal tüntették ki 2017-ben.

A szakember valóban jól választhatta meg foglalkozását, hiszen saját bevallása szerint is szereti a rendet, a fegyelmet, nem véletlenül még nyaralni is olyan országokban jár, mint Ausztria, Németország, Svájc. Ám annyi  bizonyos: a világos, egyértelmű szabályok alkalmazása, a maximális biztonságra való törekvés elengedhetetlen egy olyan kiemelt, nagy biztonságú üzem esetében, mint a Pénzjegynyomda Zrt. A nyomdabiztonsági vezető szeret azonban a munkatársakkal csapatépítő tréningen is lazítani, és ha azok ilyenkor elkezdenek munkáról beszélgetni, szól a kollégáknak, hogy arra ott van a munkahely, inkább ismerjék meg egymást jobban.

A Pénzjegynyomda épületében beszélgetünk Markó Bélával, aki 2000 januárjától, munkába lépésétől kezdve a nyomda biztonsági szakembere. Az elmúlt években különféle beosztásai voltak. Kezdetben a biztonsági osztály létrehozása és vezetése volt  a  feladata.  2012-től  2016-ig  biztonsági szakértőként látta el feladatait, jelenleg a nyomdabiztonsági szervezeti egység vezetője.

A nyomda épülete az V. kerület szívében található, 1922-ben döntöttek megépítéséről, akkoriban ezen a területen kertészet volt, vastelep volt, vagyis még nem számított olyan frekventált helynek, mint napjainkban. Ez a jelenlegi központi fekvés biztonsági szempontból egyébként nagyon előnyös, a közelben van a Parlament, a Legfőbb Ügyészség, a Kúria, a Fővárosi Törvényszék, az V. kerületi rendőrkapitányság, minisztériumok, vagyis itt szinte minden négyzetmétert kamerák figyelnek.

Ami esetlegesen a központi elhelyezkedés hátránya lehet? A szakember szerint ez inkább az anyagszállítás terén mutatkozik meg, a környező utcákba ugyanis nem tudnak behajtani kamionokkal, így adott esetben a kamionnal érkezett árut előbb át kell rakodni kisebb szállítójárművekbe.

Markó Béla tehát 2000 januárjától dolgozik a Pénzjegynyomdában, és arra az újságírói kérdésre, hogy korábban milyen munkakörben tevékenykedett, nagyon határozottan annyit válaszol, hogy fegyveres testület, de erről többet nem is mond. (Ezt megértettük.)

Ám arról meg szívesen beszél, hogy milyen komplex munkát jelent biztonsági szakemberként egy olyan szervezetnél dolgozni, mint a Pénzjegynyomda Zrt., ahol a biztonsági rendszer rendkívül magas színvonalú és teljes körű. Lényegében a nyomda teljes területén olyan követelmények érvényesülnek, mintha egy hatalmas trezort őriznének. (Meg is jegyzem, megérkezésemkor egyszerű látogatóként is valóban tapasztaltam a beléptetés szigorú reguláját.)

A biztonsági rendszer mindenki mozgását figyeli, rögzíti, legyen szó külsős személyről vagy saját dolgozóról. Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, a kollégákat leginkább a termelési folyamattal összefüggésben segítik a kamerarendszerek, amelyeknek nem utolsósorban minőségbiztosítási feladatai is vannak. Hiszen előfordulhat, a megrendelő reklamál, és ennek jogos vagy nem megalapozott voltát dönthetik el a magas fokú biztonsági szabályok. (A mérleg másik serpenyője, hogy a biztonsági feladatok körébe tartozik a megrendelő előzetes ellenőrzése is.)

Megtörtént eset, egy dobozban húsz terméknek kellett volna szerepelnie, ám a dolgozó a tizenkilencedik bepakolása után szólt valamit a kollégájához, félrenézett, majd lezárta a dobozt. Az más kérdés, hogy a következő dobozba így huszonegy termék került. A lényeg: a kamerarendszer segítségével sikerült a hibát feltárni.

Összességében elengedhetetlen, hogy a munka során megtalálják az optimális arányt a magas fokú biztonsági szabályok alkalmazása és a termelés zökkenőmentes lebonyolítása között. A biztonsági előírások nem okozhatják például azt, hogy a gyártás során használt alapanyagok, félkész termékek, vagy akár nyomólemezek kiadása hosszabb ideig tartson az indokoltnál, a szükségesnél, megnehezítve ezzel a munkafolyamatot, időveszteséget okozva.

De az is főszabály, hogy minden kiadott anyaggal el is kell számolni, és ha nagy ritkán, évente egyszer-kétszer valami nem stimmel, addig nem megy haza senki, míg nem tisztázzák az összes körülményt. Mert valami beeshetett a gépek alá, vagy valamiből eggyel több van, netán  összetapadt a papír, és ezért tévedett a számológép. Ilyenkor mindent aprólékosan ellenőriznek, és kézzel átszámolnak. Igaz, ha van is ilyen probléma, 20-30 perc alatt megoldják, olyanra nem volt eset, hogy valamit több órán keresztül kerestek volna.

A szakember egy munkanapja korán kezdődik, fél hét körül már bent van a nyomda épületében, egyeztet a kollégákkal az előző este olyan eseményeiről, amelyeket ugyan nem kellett azonnal jelenteni, ám fontos lehet. Amiről jelenteni kell, arról értelemszerűen  már   eleve az asztalon van a tájékoztatás. Már reggel átbeszélik az aznapi munkavégzéshez szükséges feladatokat.

Markó Béla nagyon fontosnak tartja a kollégák közti kommunikációt, az egymásra való odafigyelést, megtörtént, hogy egy munkatárs elfelejtett egy fontos határidőt, és kiderült, családi gondjai miatt nem volt kellően körültekintő. Az eset tanulsága pedig az volt, hogy  jobban oda kell figyelni egymásra, éppen a közös munka érdekében.

A szakember egyébként kifejezetten szeret fiatalokkal dolgozni, jó látni a fejlődésüket, a dinamizmusukat, és jó átadni nekik a tapasztalatokat is. Arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy a biztonsági munkatársak alaposan megismerjék a Pénzjegynyomda Zrt. technológiáit, erre mindig biztosítanak időt, hiszen vitathatatlan a haszna.

A technológiai ismeretek megszerzése révén a kolléga látni fogja az összefüggéseket, hatékonyabban meg tudja védeni az értékeket, mert a maximális biztonságra törekszenek. Markó Béla szerint sokszor „megkapja”, hogy maximalista, pedig csak nem szeret hibázni.                        Drávucz Péter

 

Névjegy: Markó Béla

Markó Béla, a Pénzjegynyomda biztonsági vezetője szeret úszni, kirándulni, bár kedvenc hobbija 27 hónapja az unokázás. Szereti a rendet, a fegyelmet, nem véletlenül jár olyan országokba nyaralni, mint Ausztria, Németország, Svájc. De nagyon túl tudja érezni magát egy csapatépítő tréningen is, egy hétvégén, vagy csupán egy közös vacsoránál. Igaz, ha a kollégák elkezdenek a szakmáról beszélni, megjegyzi, arra ott van a munkahely, inkább egymással beszélgessenek, ismerjék meg jobban a másik embert.

 

Pénzjegynyomda: nem csak patina

Svájci tervek alapján készült el a mai napig is működő Pénzjegynyomda 1925-ben Budapesten. Még ebben az évben a Magyar Nemzeti Bank megvásárolta a Pénzjegynyomda Rt.-t. Sokan nem tudják, de a két világháború között Magyarországon jelentősnek tekinthető hazai nyomdagépgyártás is történt. A Pénzjegynyomda 1928 és 1930 között bankjegynyomógépeket gyártott és exportált. 1993-ban vásárolta fel a Pénzjegynyomda a Diósgyőri Papírgyárat, így egy kézbe került a biztonsági- és speciálispapír-gyártás és -nyomtatás. 1997-től egy technológiai váltás révén megújult a bankjegy- és biztonsági termékek nyomtatása. Ennek következtében ma metszett-mélynyomtatás, íves és tekercses ofszetnyomtatás, magasnyomtatás, digitális nyomtatás, szitanyomtatás egyaránt használatos technológia a speciális feldolgozási lehetőségek kombinációja mellett.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Kiegészítő információk