Aktuális számunk hirdetői

Hess-díjas: Huszár Péter

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

„Talán most érzi leginkább, hogy a helyén van”

Eredetileg a Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán diplomázott, ám külkereskedő édesapjához hasonlóan ő is a külkereskedelemben helyezkedett el, majd néhány év felkészülést és továbbképzést követően négy évig dolgozott Kanadában, lényegében diplomáciai szolgálatban – elmélyítve a magas színvonalú nyelvtudást. 2004-ben csatlakozott a Pénzjegynyomda Zrt. csapatához, elmondása szerint pályája során talán most érzi leginkább, hogy a helyén van, és igazán testhez álló munkát végezhet.

Kettős tudás

Ez a párosítás egyébként a mai napig jól működik munkakörében, ráadásul előnyt jelent, hiszen általában nem jellemző a kereskedőkre, hogy otthonosak mozognának a fejlesztések, a mérnöki munka terén is, illetve az sem tipikus, hogy utóbbiak értsenek az üzlethez, hogy kereskedői vénával is rendelkezzenek.

Huszár Péter egyébként tizenöt évig volt kereskedő, akkor munkája 80 százalékát tették ki az ilyen jellegű feladatok, 20 százalékát a műszaki fejlesztések; jelenleg ez az arány megfordult, most a kereskedelem képviseli a kisebbik hányadot.

Mennyiben más a munka jellege egy magáncéghez képest a Pénzjegynyomda Zrt.-ben? Huszár Péter szerint annyi bizonyos, hogy átlagos piaci szereplőkhöz képest jóval hosszabb távra, jóval előrébb kell gondolkodni. Természetesen, minden vállalkozás esetében fontos az előretervezés, ám itt pontosabban kell látni, merre tart két-három év múlva a piac, és az elindított projekt várhatóan milyen stádiumban lesz majd.

A fejlesztések, a beruházások szempontjából viszont jóval nagy könnyebbséget jelent a stabil, tőkeerős tulajdonos, a Magyar Nemzeti Bank jelenléte. Huszár Péter dolgozott már olyan magáncégnél, ahol a rendkívül kreatív, ötletekkel teli munkatársak nem egyszer azzal szembesültek, hogy az egyébként ígéretes terveket anyagi okok miatt nem lehet megvalósítani.

Az alkotói folyamat szempontjából is nagyon fontos tehát a biztos a háttér, az, hogy a fejben megszületett dolgokat valóban létre is lehessen hozni. És ismét itt jön elő a két különböző szakma ötvözésének előnye, ha a termékfejlesztő érti a piaci igényeket, összefüggéseket, és fordítva, a gazdaság igénye, adottságai, működése ismeretében olyan technikai kérdésekre is rálát, miszerint az adott fejlesztés könnyen, avagy nehezen valósítható meg.

Nagyon fontos dolog, hangsúlyozza, hogy pályája során talán most érzi leginkább, hogy a helyén van, és igazán testhez álló munkát végezhet.

 

Az alkotói munka igénye

 

Talán az eddig leírtakból is kiderül, hogy a Pénzjegynyomda Zrt. termékfejlesztési vezetője igényli az új kihívásokat, új feladatokat és nem bírja a monotóniát, a futószalag-effektust. Az alkotói munka primátusa sokat jelent számára, miként a verseny kreativitást ösztönző hatásában is hisz. Szívesen megvédi saját álláspontját egy-egy kérdés, probléma kapcsán, szereti érezni, hogy nem csupán egy fogaskerék a rendszerben. Szereti azt is, ha történnek a dolgok, kedveli a „buzgást” maga körül.

Önkritikusan jegyzi meg, hogy többet kellene pihennie, ám ha valamit elkezd, akkor nehezen tudja abbahagyni. Ám az igazság az, hogy például éjszaka, miután nyugovóra tért a család, remekül lehet foglalkozni az alkotói folyamatokkal, van idő és csend a gondolkodáshoz, és nem mennek folyamatosan a telefonok, mint például napközben.

Szakmai, munkahelyi életpályájához hasonlóan Huszár Péter hobbijai is nagyon változatosak. Szeret síelni, szeret barkácsolni, motorozni tizenhat éves Ducati motorkerékpárján. Voltak idők, amikor sárkányrepült, aztán eljött a pillanat, amikor be kellett látnia, túl veszélyes sport ez családos embernek.

Az ominózus pillanat pedig akkor jött el, amikor a légáramlat kezdte lenyomni a föld felé a sárkányrepülőjét, és volt néhány végtelennek tűnő másodperc. Konkrétan zuhantam – teszi egyértelművé a helyzetet Huszár Péter, akit végül is a lélekjelenléte mentette meg, nem felejtette el, ilyenkor úgy lehet kikeveredni a veszélyből, hogy az ember az életösztönével ellentétben, lefelé tartja a sárkányrepülő orrát.

 

Huszár Péter évtizedek óta nős, lánya harminckét éves. Szeretnek utazni, most nyáron Olaszországba készülnek. A szakember egyébként a nyaralások során is szereti, ha tartalmas, gazdag programot állítanak össze maguknak, és ha magánemberként csinálnak valamit, az jól legyen megcsinálva – miként egy munkahelyen.            

   Drávucz Péter

 

 

Share

Kiegészítő információk