Aktuális számunk hirdetői

450 cm széles rotációs a Kraft-Schlötelsnél

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Míg Magyarországon a kereskedelmi nyomtatványok gyártásának további drasztikus adóztatását tervezik, addig Németországban jelentősen nő ez a piaci szegmens. Négy éve egy 80 oldalas Lithomant helyezett üzembe Németország legnagyobb mellékletnyomó üzeme, a Kraft-Schlötels. A nyomda a közeljövőben indítja el második 160 oldalas, nagy teljesítményű tekercsnyomó berendezését.

Közép-Európa egyik legjelentősebb tekercsofszetnyomdája a WKS, amely 2009-ben az esseni Westend Druckereibetriebe és a wassenbergi Kraft- Schlötels GmbH egyesülésével született. Ma a vállalkozás két telephelyén 335 főt foglalkoztat. Minőségi, nagy értékű tekercsofszet-mellékletek gyártására specializálódott, egész Európában kiszolgálja az igényes piacot. Jelenleg a két nyomda nyolc nagy teljesítményű, 32–160 oldalas manroland rotációs géppel dolgozik.

Mintegy 40 millió euróba került a Kraft- Schlötels új, 160 oldalas ofszetnyomóberendezése. A nyomda jó tapasztalatokkal rendelkezik a manroland web systems berendezéseivel kapcsolatosan, többek között itt helyezték üzembe a világ első, 120 oldalas rotációs gépét (melynek papírpálya-szélessége 344 cm), amihez magasraktározási logisztikai centrum is kapcsolódott. A Lithoman 450 cm-es tekercseket dolgoz fel, így új logisztikai raktárt is ki kellett építeni, amelyben 10 200 EUR-raklap helyezhető el. A 30 méter magas raktár mérete 30x50 méter. Egyszerre hat kamion képes rakodni, a kezelési sebesség 160 raklap óránként. A nyomdában 140 fő dolgozik 24 órás munkarendben a hét minden napján.

A WKS csoport nyolc nagy teljesítmény ofszetrotációssal rendelkezik, melyek 32, 48, 64, 72, 80, 120 oldalasak, valamint most már két 160 oldalas berendezés is rendelkezésre áll.

Duplapályás a 80 oldalas Lithoman. Eddig a Kraft-Schlötels 198 cm széles papírpályákat tudott feldolgozni, az új 160 oldalas manroland gép 450 cm-es papírpálya-szélességgel  dolgozik  majd.  Ehhez a berendezéshez a Kraft-Schlötels természetesen a formakészítését is kénytelen bővíteni a nagyformátumú nyomólemezek gyártása miatt. A wassenbergi üzem már korábban termolemez-készítési technológiát vezetett be, így az új berendezés is ebbe a CtP-technológiába illeszkedik. A beruházásnál további szempont volt, hogy az új rendszer tökéletesen illeszkedjen az Agfa Graphics formakészítési work-flow-ba. Nem véletlen tehát, hogy a döntés az Avalon N40-70 CtP-levilágítóra esett. Az eddigi CtP-rendszer óránként 6-10 nyomóforma levilágítására volt képes a méret függvényében. Az új nagyformátumú termolevilágító 20-25 lemez készítésére alkalmas, szintén formátumfüggően. Az új Avalon berendezés a jövőben a teljes levilágítási igényt kielégíti, háttérkapacitásnak egy 90 km-re fekvő nyomda nyújt biztosítékot.

A Kraft-Schlötels GmbH nagy példányszámú munkákat is végez, ahol a példányszámok elérik a mélynyomtatással készített termékek dimenzióját. Havonta a nyomda 2500 lemezt használ fel három formátumban (48, 72 és 160 oldal). Így a nyomda éves lemezfelhasználása meghaladja a 70 ezer m2-t.

 

A nagy formátumok miatt fontos szerephez jut a nyomdában a lemezek mozgatása. Ez  kizárólag  gépi  úton  történhet,  hiszen ki kell küszöbölni az emberi hibaforrások lehetőségét. A lemezeknek pontosan, sérülésmentesen kell a nyomdagépekhez kerülniük. A Kraft-Schlötels egy helyi fémipari vállalkozással közösen fejlesztette ki a lemeztovábbító rendszer elemeit. Gondolákban függesztik fel a lemezeket, így kerülnek a nyomógépekhez a nyomda különböző szintjein. A gondolákból egy kiforrott sínes rendszeren kerülnek a nyomdagépekbe a befogáshoz meghajlított lemezek.  A  rendszer  automatikusan  kizárja a hibás formátumok beillesztését is.

 

 

Share

Kiegészítő információk