Aktuális számunk hirdetői

M-FlexiLog: Hárommilliárdos üzem születésnapra

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Átadták az M-FlexiLog Kft.-t

Második gyárát indította el szeptemberben az osztrák Marzek-csoport Békéscsabán. A Marzek Kner Packaging Kft. mellett M-FlexiLog Kft. néven zöldmezős beruházással flexibilis csomagolóanyagokat gyártó üzem kezdte meg működését.

Íves, tekercses, öntapadós címkék gyártására specializálódott a Marzek-csoport, amelyeket a legmodernebb technológiával készít. 2016-ban 650 fővel mintegy 56 millió eurós forgalmat bonyolított. Ausztriában, Magyarországon és Ukrajnában működtet üzemeket.

 

Ünnepélyes megnyitó

Mintegy 200 meghívott vendég és ügyfél előtt szeptember 14-én tartották meg az M-FlexiLog ünnepélyes megnyitóját; ez a nap Helga Marzek születésnapja is. Napjainkban a családi kézben lévő Marzek- csoportot a család három generációja irányítja. A harmadik generáció Helga Marzek, aki többek között 2017 januárjában kapta meg az osztrák gazdasági kamara (WKÖ) és a Wirtschaftsblatt által alapított Az  év  osztrák  vállalkozóasszonya  címet. A  magyarországi  megnyitón  a  negyedik és ötödik generációt dr. Johannes Michael Wareka, Alexander Schneller Scharau, valamint Wareka úr lánya, Stephanie képviselte.

12 évvel ezelőtt, 2005. október 26-án, Ausztria  nemzeti  ünnepén  vásárolta  meg a Marzek Etiketten + Packaging a békéscsabai Kner Nyomdát. Akkor a nyomdában 120-an dolgoztak elavult berendezéseken. 12 év alatt mintegy 17 millió eurós beruházásra került sor, és most ez bővült további  11  millió  eurós  új  beruházással. Dr. Johannes Michael Wareka, a cégcsoport elnöke szerint ehhez a fejlődéshez a békéscsabai kollégák elkötelezettsége és munkája mellett a várossal való jó együttműködés is hozzájárult.

Magyar Levente miniszter-helyettes megnyitó beszédében kihangsúlyozta, hogy a 120 éves családi vállalkozás múltja garancia a tapasztalatra, a minőségre a jövőben is. Többek közt ezért támogatta a magyar kormány  a  3,3  milliárd  forintos  beruházást 922 millió forinttal a Marzek-csoport 778 millió forintos saját tőkéje és az MNB hitelprogramjából származó 1,2 milliárd forintos anyagi források mellett. A zöldmezős beruházás egy 25 ezer m2-es területen épült, ahol az üzemterület 8500 m2, a raktár 3500 m2 alapterületű, 14 méter magas, és 7500 raklap tárolására alkalmas.

Mag. iur. Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria budapesti nagykövet asszonya kihangsúlyozta, hogy a jó osztrák–magyar gazdasági kapcsolatokért Ausztria az elmúlt tíz év során nagyon sokat tett. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere emlékeztetett arra a tényre, hogy a Tevan- és Kner-családok mennyit tettek a város és Magyarország nyomdászatáért, és a Marzek-csoport lehetővé tette a Kner-név fennmaradását. Kiemelte, hogy a Modern Városok Programban mintegy kétmilliárdos fejlesztési projekt keretében országos jelentőségű nyomdaipari képzési központ épül Békéscsabán. Ebben mintegy 1,4 milliárd forint értékben vásárolnak modern eszközöket, amelyeken a jövő nyomdászai tanulhatnak, biztosítva az utánpótlást a szárnyaló nyomdaiparnak. Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging és az M-FlexiLog ügyvezetője elmondta, hogy az új beruházás négy év alatt éri el a teljes felfutást, így 2021-re az M-FlexiLog Kft. 120 főt foglalkoztat majd, a két vállalkozás árbevétele pedig meg fogja haladni az ötmilliárd forintot. Kása István Zoltán munkáját a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben az év Békés megyei vállalkozója díj odaítélésével is elismerte.

 

M-FlexiLog Kft.

Nagy előnyként említette dr. Johannes Michael Wareka a békéscsabai kollégák szakértelmét, odafigyelését, ami tökéletesen illeszkedik a Marzek-csoport egyedi ügyféligényeinek kezelési   rendszerébe. A változó piaci igények kielégítése céljából született meg az M-FlexiLog beruházása. Ez jelenleg egy Windmöller & Hölscher Miraflex típusú szélespályás hatszínes flexonyomó gépből áll, amihez Super Combi 4000 laminálógép és Soma Venus tekercsvágó gép csatlakozik. A flexoüzem saját laboratóriummal és színkeverő rendszerrel rendelkezik. Wareka úr a PRINT & PUBLISHING olvasóinak azt is elárulta, hogy ez csupán a kezdet, és tervek szerint egy második ilyen nagy teljesítményű flexogép üzembe helyezésére is sor kerül 2018. első félévében.

Az M-FlexiLog megfelel a legszigorúbb élelmiszer-, illetve gyógyszer-biztonsági előírásoknak, az üzem egész területén rendelkezik a HACCP- és környezetvédelmi tanúsítványokkal. Kovács János gyárigazgató és Molnár Anikó kereskedelmi igazgató feladata a flexibilis csomagolóanyag- gyártás felfuttatása. A termékek között sleeve-ek, speciális tasakok, hőre zsugorodó minőségi csomagolások is megtalálhatók. A flexonyomó gép a legkülönbözőbb minőségi termékek gyártására alkalmas.

Ausztriában a Marzek Etiketten + Packaging speciális, minőségi címkéket gyárt, íves és tekercses kiszerelésben. Ezek között öntapadós címkék, promóciós specialitások, különleges kollekciós címkék egyaránt megtalálhatók. Az exkluzív felületnemesítés minden technológiája rendelkezésre áll. A géppark innovatív, hiszen többek között Brava keskenypályás ofszettekercsnyomó géppel és HP Indigo rendszerrel egyaránt dolgoznak. A lézeres, hologramos technológiák, a szitanyomtatás és a felületnemesítés következtében exkluzív termékeik keresettek. Idén például ötödik alkalommal nyerték el a FINAT Best in Show Award kitüntetését, ami a nemzetközi címkeverseny kategóriák felett álló fődíja, de a World Label Association is világbajnoki címet adományozott a legjobb ofszetnyomtatással készült címke kategóriában.

 

Share

Kiegészítő információk