Aktuális számunk hirdetői

STI Petőfi Nyomda: Másfél milliárdos beruházás

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Hatékonyságnövelés csúcstechnológiával

Gyorsan változó piaci igényeket nemcsak a kapacitások bővítésével, hanem újabb és újabb rugalmas technológiai lehetőségek kínálatával lehet kiszolgálni. Hatékonyan csak a legmodernebb berendezésekkel tud termelni Magyarországon is egy vállalkozás. Az STI Petőfi Nyomda idén tavasszal ötmillió eurós beruházással üzembe helyezett egy Bobst stancológépet és egy nyolcwerkes Heidelberg XL 106 UV-nyomdagépet.

Folyamatosan fejleszt az STI Petőfi Nyomda. Az STI csoport kilenc gyárral rendelkezik Németországban, Csehországban, Magyarországon és Angliában, közülük a Petőfi a legnagyobb üzem. 2016-ban például bővítették az öntapadócímke-gyártó kapacitást. A csoporton belül egyedül a kecskeméti Petőfi készít tekercses öntapadós címkéket. Ezeket ofszettechnológiával, kimagasló minőségben nyomtatja. Eddig két Nilpeter tekercses, hatszínes nyomdagéppel dolgoztak. 2016-ban kezdte meg a harmadik berendezés a munkát. Ez a Nilpeter 6+2+2 berendezés hatszínes, szita- és flexonyomóművel kiegészített, fólianyomtatásra alkalmas. Bővítették tekercses és ívrevágó kapacitásukat, valamint új hajtogatógépet is üzembe helyeztek. A Petőfi így kiváló minőségű nyomtatott és stancolt, nagy példányszámú címkéket is hatékonyan állít elő. A kis példányszámú megrendeléseket magasnyomtatási technológiával készítik.

Folyamatosan nő az STI Petőfi Nyomda megrendelés-állománya. 2016. év végén szűk keresztmetszetnek bizonyult a kartondoboz- és hullámkarton-nyomtatás területe, ezért 2017-ben egy nyolcwerkes B/1-es kartonnyomó gépet üzemeltek be. A heidelbergi XL 106 teljesen UV-berendezés, speciálisan kartonnyomásra készült, 6 színnel, 2 lakkozótoronnyal, 2 köztes és egy vég szárítóval működik. Teljesen automatizált logisztikával rendelkezik az íves gép, ami azt jelenti, hogy automatikus a majd’ két méter magasságot elérő paletták berakóba, illetve kirakóból történő szállítása. A Hycolor Multidrive meghajtásnak köszönhetően a nyomóműben az egyes meghajtások szétkapcsolhatók és a beigazítás alatt külön meghajtásuk van. Minden beigazítási funkció egy időben történik a teljes nyomdagépben, vonatkozik ez a hat nyomólemez cseréjére, a gépmosásra egyaránt és a lakkozóműre is.

Az Inspection Control 2 ívenként kamerarendszer segítségével elemzi az ívek tartalmát, prepress-adatok felhasználásával végzi az ellenőrzést, a selejtes íveket szalagbelövéssel is jelölheti, valamint protokollt készít az észlelt eltérésekről. A Smart navigation rendszer a számítógépes beigazítást segíti, és előkészíti a következő 30 munka beigazítását. A nyomdagép különlegessége a revolver elrendezésű négy raszterhenger, ami automatikus, azonnali raszterhengercserét eredményez az aktuális felületnemesítési eljárás szerint.

Ezt a berendezést  állította  ki  a  Heidelberg a drupa 2016 kiállításon, és az STI csoport szerencséjére a gép vásárlója visszamondta rendelését, így a Petőfinek a megrendelést követően gyakorlatilag azonnal leszállították a csúcstechnológiával felszerelt nyomdagépet.

Ezzel a berendezéssel elsősorban magas hozzáadott értékű termékeket készítenek az FMCG-szektor minden résztvevőjének. Ezeket a termékeket különleges felületnemesítési megoldások jellemzik.

Az ötmillió eurós beruházás másik nagy egysége a Bobst Expercut 106 LER automatikus stancolóberendezés. Nagy hatékonyság és a  legmodernebb  technológia  jellemzi  ezt a gépet is. A nagy pontosságú beigazítást, regisztertartást és gyors munkaváltást csúcstechnológia működteti.

A gépnél automatikusan minden műveletnél biztosítják a tökéletes ívkifekvést, vonatkozik ez a stancolásra, az automatikus kitörésre és az automatikus hulladékeltávolításra egyaránt. Az inline műveletek nagymértékben növelik a hatékonyságot, melyet teljes körű automatizáltság támogat. Folyamatos, non-stop íves stancolás lehetséges az automatikus palettatovábbítás segítségével. A Quick Change koncepció nagymértékben felgyorsítja az automatikus szerszámcserét.

                                                      Tolnai László

 

Share

Kiegészítő információk