Aktuális számunk hirdetői

Nyugat-európai hatékonyság Nyíregyházán

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Folyamatosan fejleszt a Color Pack

Expresszvonat Nyíregyházán: minőség, sebesség kis példányszámoknál. Az UV-nyomtatás előnyeit a piaci megrendelők is igénylik és visszaigazolják.

Elképesztő termelékenységgel robbant be a Color Pack Nyomdába a legújabb Heidelberg XL106 nyomógép, szó szerint berúgta az ajtót, hiszen a termelés rögtön 18 000-es sebességgel indult egy 70 grammos címkepapírral. A következő munka egy vastag karton volt. Mire feleszmél az ember, hogy felfogja a döbbenetes sebességet, addigra lefogyott a raklap, pedig csak 4 percig tartott ez a folyamat. Éppen ezért kellett megemelni az egész gépet több mint fél méterrel, hogy a berakási ívoszlop magassága megközelítse a 2 métert. Ezáltal, hogy magasabb az ívoszlop, kevesebbszer kell raklapot cserélni nyomtatás közben, még akkor is, ha a legújabb generációs XL106 gépen nonstop raklapcserével lehet elkerülni a nyomdagép állását egy raklapcsere esetén.

De a sebesség természetesen nem minden, a tökéletes nyomatminőségről pedig már nem is beszélünk, az annyira természetes. A nyomógép egy hibrid, hatszínes, lakkozóműves típus. Mondhatni semmi extra, láttunk már ilyet, de a titok, mint a legtöbb helyen, itt is a részletekben rejlik. A mai nyomtatási tendenciák nem a nagy sorozatok felé mozdulnak, hanem a „kisebb példányszámok, de azt többször megrendelni” trend felé, egyfajta just-in-time, már  nem a megrendelő készletez, hanem a nyomda szállítson akkor, amikor az a gyártáshoz kell. Ezen trendek miatt mára a beigazítás gyorsasága talán fontosabb paraméter, mint a tényleges nyomtatási sebesség. A Color Pack legújabb beruházása ezzel az XL-technológiával mindkét szegmensben is jelen kíván lenni, legyen az kis vagy akár nagy példányszám is.

A kis példányszámú munkáknál a beigazítás a legfontosabb, amely területen az Inpress Control dolgozik gőzerővel együtt a teljesen automata lemezberakó rendszerrel, az AutoPlatePro-val. A gépmester a nyomtatás alatt készíti be a következő munkák lemezgarnitúráit, és ezzel párhuzamosan behívja a következő munkát előkészítésre a Prinect PressRoom Manager segítségével. Az új rendszerek már nem csak a színadatokat továbbítják a nyomógépek felé, hanem a teljes „job”-ot, amely minden egyéb paramétert is tartalmaz, úgymint a papírméret, vastagság, példányszám, színezet stb.  Az Inpress Control nem csak egy színmérő eszköz, ha emberi lelke lenne, biztosan megsértődne ezen lebecsmérlő jelzőnél. De nyugodjon meg mindenki, az Inpress Controlnak nincsen lelke, talán ezért is ilyen fantasztikus komplex műszer. Elsődleges feladata, hogy automatikusan beállítsa a színeket a színezeti célértékre a beigazítás alatt. További feladata, hogy a regisztert automatikusan összeállítsa, hogy ezért se kelljen megállni beigazítás alatt, rabolni azt a drága időt… Amint automatikusan beállt a szín és a regiszter, megállás nélkül indul is a termelés, de az Inpress Control nem pihenhet, hiszen folyamatosan monitorozza a színhelyességet és a regiszterállást, és természetesen korrigál is, amikor szükséges.

A nyomógép hibrid jellege miatt hagyományos és UV-festékekkel is dolgozik, az UV-nyomtatás miatt a nyomógépet felszerelték festékkeverőkkel, ami biztosítja az UV-festékek egyenletes viszkozitását, és összetételét konzisztensen tartja. Az UV-szárítók a nyomóművek között bárhová tehetők, minden nyomómű után előkészítették a feladatra, ahova a két köztes szárítót bármikor betehetjük, ahová az adott munka épp megkívánja. A kirakó az egyik létező  leghosszabb  kiépítés  kombinálva az UV-, meleglevegő- és infraszárítókkal. A lakkozóműben két teljesen elkülönült lakk-kör van, az egyik a diszperziós lakkozáshoz, a másik az UV-lakkokhoz.

Évekkel ezelőtt egy heidelbergi XL-technológia csakis a nagy multiknál volt elképzelhető, nem csak az ára, hanem a termelékenysége miatt is, egyfajta kiváltság volt ilyen gépekkel dolgozni. Mára azonban nem csak az STI Petőfi és a Donnelley büszkélkedhet ezzel az egyedülálló technológiával, hanem már a Color Pack is, de rajta kívül a Keskenyben, a Paukerben, az Alföldiben is ezek a high-tech technológiák találhatók, és akkor még nem beszéltünk a kistestvérről, az XL75 gépekről…

Kép: A papíralapú csomagolóanyagok gyártása mellett magazinok, könyvek, egyedi reklámanyagok készítésére specializálódott a nyomda

 

Share

Kiegészítő információk