Aktuális számunk hirdetői

Burda Media: Optimalizálás szoftverfejlesztéssel

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Németország egyik legnagyobb médiakonszernje a Hubert Burda Media. Három nyomdája évi 350 ezer tonna papírt használ fel. A termelés programozását, felügyeletét a CopyTrack szoftver segítségével irányítja.

Több mint 10 ezer alkalmazottja van a Hubert Burda Mediának. Magazinokat ad ki, mint pl. a Bunte, Focus vagy InStyle. Ezek több millió olvasót érnek el hetente. A családi vállalkozás digitális konszernként is működik, ismert termékei a Xing, HolidayCheck és a Chip Online. Nyomdája 800 fővel dolgozik három üzemben: Offenburgban, Nürnbergben és Vieux-Thannban. Európa legnagyobb nyomdai vállalkozásai közé sorolható ez az üzletág.

Franz Burda 1908-ban nyomdát alapított, és 20 évvel később adta ki első újságját, a Süragot. 1934-ben vezette be új üzemében a mélynyomtatást. Három nyomdája a mai napig tisztán mélynyomó technológiát használ, amelyben 11 tekercses gép működik 3080–3680 mm pályaszélességek mellett. Folyóiratokat, katalógusokat, reklámanyagokat nyomtat, megrendelésenként 200 ezer példány feletti számban. Saját termékein kívül bérnyomtatást is végez. Bizonyos nyomatok példányszáma meghaladja a 800-900 ezer darabot is. Termékek készülnek itt az Ikea, a Decathlon és a Leclerc cégek számára. Természetesen az expediáló részlegek is erősek, hiszen több mint 800 millió tűzést kell produkálniuk évente.

A  minden  műveletre  kiterjedő  számítógépes workflow-rendszert a Burda a svéd MWM Group szoftverspecialistáival készítette. Az együttműködés még 2002-re nyúlik vissza, amikor a francia Vieux-Thann-i nyomdában CopyTrack számlálóprogramot vezettek be a makulatúra mennyiségének csökkentése érdekében. Ettől kezdve folyamatos, mindenre kiterjedő üzemadat-rögzítést végeztek, a teljes anyagáramlás és -felhasználás adatai 2006-tól bekerültek a rendszerbe.

Heiko  Engelhardt,  a  Burda  Druck  ügyvezetője elképzelhetetlennek tartja munkáját a teljes körű számítógépes irányítás nélkül. A CopyTrack valós időben hozzáfér minden tervezési rendszerhez, adatbankhoz, a három üzem aktuális működési adataihoz. „Extrém üzembiztosan működik a CopyTrack, gyakorlatilag nincs rendszer-meghibásodás vagy -kiesés, az adatvesztés is gyakorlatilag nulla volt.”

Számos modult tartalmaz az MWM Print  365 rendszer, pl. a ReelTrack RRC minden munka pontosan papírmennyiségét nyilvántartja, de a rendszerből a papírpálya-szakadások által keletkezett veszteségek is kimutathatók, míg a PalettTrack a palettázott kész termékek teljes mozgását mutatja palettánként, egészen a nyomdából történő kiszállításig.

 

 

Share

Kiegészítő információk