Aktuális számunk hirdetői

Ellerhold: plakátból címke, címkéből plakát

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

„Duplázunk és négyszerezünk”

A 30 éves családi vállalkozás ma már részvénytársaság formájában 630 főt foglalkoztat. Több lábon állással, folyamatos technológiai fejlesztések segítségével, akvizíciók útján 84 millió eurós forgalmat bonyolít, minőségét gépparkjának megnégyszerezésével is biztosítja.

Egyéni módon fogalmazza meg filozófiáját az Ellerhold AG: a címkék tulajdonképpen minimális formátumú plakátok. Egyet lehet érteni ezzel a megfogalmazással, mert az Ellerhold AG sikertörténetének ez a receptje. A vállalkozás nagyformátumú plakátok nyomtatásával kezdte, és a címkegyártás csak néhány éve került be a portfólióba. Az 1987-ben édesapja, Frank Ellerhold által alapított nyomdai szolgáltatót Maximilien Ellerhold irányítja. 30 éve tekercses szitanyomással készítettek plakátokat. Ez a technológia különösen előnyös volt az ofszetnyomtatással szemben a kis példányszámú megrendelések esetében. Szintén növelte a piaci árelőnyt a makulatúrák kis mennyisége is. További előnyt jelentett, hogy a nyomóformákat többször is fel lehetett használni.

2016-ra  már  regionális  méreteket  öltött ez a szolgáltatás a plakátnyomtatás piacán, és 84 millió eurót forgalmaztak 630 alkalmazottal. 2005-től részvénytársaság formájában működik a vállalkozás, és az alapító Frank Ellerhold a megrendelők sikerét, nyereséges működtetését tartja szem előtt, és ennek rendeli alá saját vállalkozása műszaki fejlesztését és termelési irányait. Így vezette be 1993-ban a digitális nyomtatást.

Frank Ellerhold 2006-ban ismerkedett meg a címkenyomtatás piacával, amikor is átvette az Offsetdruck Team GmbH & Co KG-t. Ez a nyomda is alapvetően plakátnyomtatással foglalkozott, de harmadik lábként az italipar számára nedves enyvezésű címkéket is gyártott.

Nagyobb lendületet adott azonban a címkeüzletnek a berlini Goetz + Müller GmbH akvizíciója, ami három évvel később, 2009-ben történt. A Goetz + Müller már a címkepiacra specializálódott, és nagy értékű címkéket készített, pl. az égetettszeszgyártó vállalkozásoknak. 2014-ben Frank Ellerhold egy harmadik címkegyártót, az Offset Ketels in Wees céget is felvásárolta. Ez a glücksburgi ofszetnyomda nagyobb nemzetközi cégeket is kiszolgált, amelyek azonban elpártoltak tőle, mert a tekercses címkézési technológiára tértek át, és az Offset Ketels csődbe ment. Közben az Ellerhold csoporton belül is egyre nagyobb igény jelentkezett az öntapadós tekercses címkék iránt.

Csupán kisegítő tevékenységet jelentett a címkenyomtatás az Ellerhold csoport számára, mégis ennek megtartása, sőt, jelentős fejlesztése mellett döntöttek. Nagyban hozzájárult a döntés meghozatalához a plakátpiac átalakulása. A digitalizáció miatt egyre több nagyvárosban előtérbe kerültek a LED-képernyős hirdetési helyek, és így folyamatosan csökkent a nagyformátumú plakátok iránti kereslet. A digitális médiák azonban a csomagolóanyagokat és a címkéket nem tudják kiváltani, a címkék fizikai funkciókat töltenek be.

2014 után zirndorfi törzsüzemében a csoport elkezdte gyártani az öntapadós címkéket is. Ehhez digitális nyomógépeket vásároltak, és elsősorban a kis példányszámú boroscímkepiac számára készítettek termékeket. Mivel a csoport Németország legkülönbözőbb területein rendelkezik gyártóüzemekkel, így a megrendelések is országossá váltak. 2014-ben egy Epson speciális digitális címkenyomó rendszert üzemeltek be, aminek minősége iránt folyamatosan nőtt a kereslet. 2016-ban újabb nagy dobás következett az Ellerhold csoport életében. Ekkor két darab Nilpeter MO-4 berendezést vásároltak: az egyiket Glücksburgban, a másikat Zirndorban helyezték üzembe. A hangsúly itt az ofszetnyomtatásra került, illetve a címkék további feldolgozására, felületnemesítésére helyeződött át. Mindkét nyomógép nyolc nyomóművel rendelkezik, amiből 5-5 ofszet. Minden nyomóműhöz flexo-, illetve szitanyomó egység rendelhető kiegészítésképpen. A felületnemesítéshez két FP-4 prégelőegységet is használnak, így hideg- és melegprégelés, vakdomborítás, kasírozás egyaránt lehetséges. Az ofszetrotációsok Lithec inline mérő- és vezérlőegységgel rendelkeznek. Ilyen vezérlőegységeket a Nilpeter ezen a gépein alkalmazott először, az Ellerhold nyomda viszont íves ofszetgépein már régóta használja. A Lithec rendelhető a Nilpeter gépeken, minimalizálja  a  makulatúrák  számát,  ami  különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen az öntapadós címkék alapanyaga nagyon drága. A rendszer további előnye, hogy a gépkezelők manuális beavatkozását és az ebből származó hibák lehetőségét minimalizálja.

Meg kell jegyezni, hogy az Ellerhold csoport 2004-ban jól menő üzletágai mellett egy új piaci szegmenset nyitott az ofszetkasírozással készült hullámkarton-display-k és -csomagolások számára. Ennek az új területnek már induláskor is kedvező nyereségtartalma volt, és ma már a csoport árbevételének 11%-át ez a termékkör biztosítja. Bevezették a mega-light termékek gyártását is, ahol a fő megrendelők a bor- és az égetettszeszgyártók. Ezt a jövőorientált terméket már a két testvér, Stephan és Maximilien Ellerhold kezdeményezte.

Visszatéve azonban az öntapadócímke- gyártásra, mindkét üzemben, Zirndorfban és Glücksburgban megnőtt a termékek iránti kereslet, így egyértelműbbé vált, hogy mindkét üzemben két újabb Nilpeter MO-4 tekercsnyomó gép megrendelése és üzembe  helyezése  szükséges. A Nilpetera beállítási idő csökkentése, a festékező- és nyomóművek cseréje vonatkozásában piacvezető. Ehhez párosul az ofszetnyomóművek minősége, illetve minőség-ellenőrző rendszere. A konfekcionálást illetően szintén saját megoldást kínálnak felhasználóiknak.

Ilyen esettanulmányok sokaságát kívánjuk a magyar piacon is.

 

 

 

 

Share

Kiegészítő információk