Aktuális számunk hirdetői

Folyamatautomatizáció: Esko, MIS, Ipar 4.0

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A hatékonyságnövelés egyik útja az IT és a folyamatautomatizáció. Az Esko ezen a területen MIS-szoftverek illesztését is végzi teljes megoldáscsomagján belül.

Megváltoztatja a nyomtatás, címkenyomtatás hatékonyságát és rugalmasságát a teljes automatizáció. Az Esko például egyik amerikai nyomdai szolgáltatójának Cerm-MIS rendszerét kötötte össze az Esko Automation Engine-vel, ami egyértelműen felgyorsítja és leegyszerűsíti a nyomóforma- készítést, és illesztette azt a felhasználó berendezéséhez, egy HP Indigo nyomtatógéphez. Az ohiói székhelyű Label Digital Printing cég mindössze 50 főt foglalkoztat. Specialitása sörös-, boros-, égetettszesz-alkoholos címkék, üdítőital- és kozmetikai, valamint élelmiszer-ipari címkék gyártása. Ezek a termékek nagyon kis és nagy példányszámban egyaránt készülhetnek. Az átfutási idő csupán 3-5 munkanap. Mindez úgy lehetséges, hogy a nyomdai szolgáltatók egy teljesen automatizált digitális rendszert alkalmaznak a címke- és csomagolóanyag-gyártás területén. A megrendelők között a lokális vevők mellett országos, sőt, multinacionális cégek is megtalálhatók.

Meg kellett változtatni a működési elvet is. Míg korábban hagyományosan a nyomdában az adatbevitelt, a nyomóforma-készítést, a termelést, az expediálást az ellenőrzéstől a jóváhagyáson át a végrehajtásig számos kolléga végezte, mindez most már összevonható egyetlen rendszerben. A MIS-rendszert összekötötték az Esko Automation Engine rendszerével. Világviszonylatban jelenleg mintegy 60 Esko-rendszer működik, ami a digitális, a hagyományos és a hibrid címkegyártó rendszereket egyaránt képes kezelni.

A digitális nyomtatási szolgáltatók megrendelései kisebb példányszámúak. Ezek nyereségtartalma a 200-250 eurót sem éri el, ezért a legnagyobb mértékű automatizációval kell a gyártást végigfuttatni. Nagy jelentősége van a nyomóforma- előkészítésnek, a megfelelő proofadatok jóváhagyásának, ezután pedig a jóváhagyott  munkákat  a  hatékonyság érdekében a leggazdaságosabban kell gyűjtőformába rendezni, lehetőség szerint teljesen automatikusan, és megindítani a nyomtatást. Ezt teszi lehetővé a MIS és az Esko Automation  Engine együttes  használata a kkv-k esetében is.

Fej fej melletti versenyfutásra kényszerülnek  a  nyomdaipari  szolgáltatók,  ezért a folyamatautomatizálás elengedhetetlen a sikerhez. Az Esko országokat átívelő multinacionális cégeknek is kínál megoldásokat. Például a Svájcban és Németországban tevékenykedő PAWI csoport részére személyre szabott okosmegoldást állított össze, ami digitalizálja és teljesen automatizálja a csomagolóanyag-gyártást és annak felügyeletét. A PAWI az új megoldással kétirányú nemzetközi belső kommunikációt tudott megvalósítani a megrendelői és tervezői, illetve gyártóbázisai között, ahol elsődleges a teljes átláthatóság  és  a nyomon  követhetőség. Az Esko megoldása csomagolóanyag-menedzsmentből (webcenter), csomagolóanyag-tervezésből (ArtiosCAD), csomagolóanyag-fejlesztésből (3D-stúdió), csomagolóanyag nyomóforma-készítésből (ArtPro+, Automation Engine, Color Enginel, Equonix és Imagine Engine) áll. Mindehhez csatlakozik egy Kongsberg makettforma- készítő work-flow is.

 

Share

Kiegészítő információk