Magyar Formatervezési Díj

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A Design Hét Budapest hagyományosan a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadásával veszi hivatalosan kezdetét, amikor díjazzák a hazai design legjobb produktumait.

A Magyar Formatervezési Díj, melynek védnöke a nemzetgazdasági miniszter, azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet a hazai designerek munkájának értékére és kiemelkedő színvonalára, napjainkban pedig fontos, hogy rámutasson a designban rejlő potenciálra, amely a jövőben még inkább előtérbe kerül majd. A díjakat négy kategóriában adják át, a díjátadó és az elismerteket bemutatótárlat helyszíne rendhagyó a Magyar Formatervezési Díj történetében, mivel az eddigi patinás múzeumi helyszínek után a rozsdaövezet egyik gyárépületében létrejött összművészeti egyesület, az Artus Stúdió ad otthont a kiállításnak.

2017-ben négy kategóriában tíz projektet díjazott a szakmai bírálóbizottság Koós Pál, a MOME intézetigazgató docensének elnöklésével. Az idei pályamunkák hívószava a „START”, a díjátadó díszvendége Dánia volt.

 

Vizuális kommunikáció kategória:

REFORM500 köztéri installáció

 

Reform500 köztéri installáció Szabó Levente és Polgárdi Ákos munkája a Kálvin téren, melynek köszönhetően a járókelők útjuk során találkozhatnak a reformációhoz kapcsolódó legfontosabb gondolatokkal a talpuk alatt, járólapokon. A 95 darab betonlapot a VPI Betonmanufaktúra műhelyében gyártották, a feliratok a kövekre pedig egy általuk kifejlesztett betongrafikai technológia segítségével kerültek. A térinstallációt egy interaktív virtuális felület egészíti ki, melynek igényes, felhasználóbarát felülete segít a reformáció megismerésében.

Gyártó: VPI Betonmanufaktúra

 

 

Vizuális kommunikáció kategória:

HV_100 PROJEKT betűtervezés és könyv

 

Balla Dóra megosztott díjjal elismert munkája szintén egy jubileumra készült.

A HV_100 projekt a de Stijl egyik vezető alakjának, Huszár Vilmos munkásságának állít emléket egy könyv formájában, ami a tervező által konstruált több mint száz betűtípust mutat be, melyek Huszár Vilmos plakáttervein alapulnak.

A nagyívű vállalkozás két évig készült és a tervezőgrafika, valamint a képzőművészet határmezsgyéjén mozog. A Balla Dóra alkotta száz betűkészlet darabjai alkalmasak a tér geometrikus rendszerén belül címbetűként vagy plakátbetűként érvényesülni. Gyártó: Elektroproduct Nyomdaipari Kft.

 

 

 

Share

Kiegészítő információk