Aktuális számunk hirdetői

Hátrányból előny: Őszi Manager Konferencia 2017

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Soha nem tapasztalt aktivitás

Szervezési félreértés miatt egy időben tartotta rendezvényét a Nyomda- és Papíripari
Szövetség és a PNYME, ami természetesen megosztotta a résztvevőket. A hátrányból viszont előny született, a szövetség menedzserkonferenciája soha nem tapasztalt aktivitás mellett zajlott.

A világörökség részeként számon tartott Hollókőn, a Castellum wellness hotelben tartotta meg 2017. október végén a Nyomda- és Papíripari Szövetség őszi menedzserkonferenciáját. Dr. Horváth Csaba elnök tájékoztatást adott a nyomda- és papíripart egyértelműen diszkrimináló  termékdíjtörvény  változásáról, és ezzel kapcsolatban a környezetvédelem jelentőségéről, valamint a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségével való kapcsolatfelvételről. Jelenleg a papíralapú alapanyagok felhasználását büntetik annak ellenére, hogy az továbbra is  folyamatosan újratermelődő nyersanyag, környezetbarát, újrahasznosítható, sőt, önmagától teljesen lebomló alapanyag. A szövetség a jövőben is mindent megtesz ezen tények tudatosítása érdekében.
Dr. Peller Katalin ügyvezető igazgató a középfokú oktatás és szakember-utánpótlás helyzetével kapcsolatosan tájékoztatott a legújabb fejleményekről. A Hungexpo területén megtartott SzakMÁzz! 2017 nagyszabású pályaválasztási bemutatón 103 szakma próbálta felkelteni a fiatalok érdeklődését. Mintegy 11 ezer tanuló látogatta meg a rendezvényt, ahol a szakmai szövetség a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziuma, Szakiskolája és Kollégiuma Tótfalusi Nyomdaipari Tagozatának képviselőjével vett részt.
Köztudomású, hogy a nagy múlttal rendelkező budapesti szakmai képzés presztízse megkopott, és folyamatosan küzd a beiskolázandó tanulókért. Ez az oktatási intézmény megkerülhetetlen a szakma számára, ezért a szövetség és a tagvállalatok segítséget nyújtanak a szakma népszerűsítésében a pályaválasztás előtt álló fiatalok és szüleik körében. A szakmai szövetségen belül ezt a munkáját dr. Peller Katalin és Szilágyi Judit oktatói referens koordinálja. A közhiedelemmel és a várakozásokkal ellentétben az iskolák örömmel vették a szövetség szakmánkat bemutató előadásait, ahol sikerült felkelteni a tanulók érdeklődését.
Szentendrei Zoltán, a Prospektus Nyomda ügyvezető igazgatója meg is köszönte a kolléganők lelkesedését, ami egyértelműen átsugárzott a beszámolón keresztül is, és ugyanezt a lendületet kérte a folytatáshoz is.

Elsőre óriási kontrasztot mutat az USA nyomdaipari szakképzése, amit dr. Horváth Csaba ismertetett. Egy New York-i egyetemen   szerzett   tapasztalatai   alapján a hallgatók a legkorszerűbb felszereltségű termekben és laboratóriumokban tanulhatnak, amelyek a szponzoráló cégek nevét viselik. A tanterv a legmodernebb tárgyakat ötvözi a klasszikus nyomdaipari ismeretekkel, így a 3D-nyomtatás, a crossmédia-kommunikáció és a marketing egy egységet képez.
A legnagyobb különbség talán az, hogy, mint ahogy egész Amerika, illetve az amerikai társadalom önszerveződéssel született, ez jellemzi a nyomdaipari szakmát és képzését is. Magyarországon vannak pályázati lehetőségek, új szakmai tananyagok, amik elérhetővé válnak. A szövetség ezen a téren próbál minél több szakmai vállalkozást bevonni. Amerikától az önszerveződést biztosan megtanulhatnánk.
Nyomdaipari marketing, kreativitás, design, brandek témakörökben folytatódott a konferencia. Az STI Petőfi Nyomdából Kolozsvári György értékesítési igazgató és Tóth Zoltán termékfejlesztési vezető a Petőfiben fejlesztett és gyártott csomagolóanyagokkal szemléltette a nyomdatermékek változását. Ma már az áruvédő funkcionális hatásokon túl a kreativitás, a csomagolás terméket és márkát eladó szerepe a hangsúlyos. A smart-, intelligens csomagolások nyomon követhetővé teszik a termékeket a teljes életcikluson keresztül, elsődleges szerepet játszanak a hamisítás elleni védelemben. A magyar nyomdaipar világszínvonalú termékeket képes ebben a szektorban is készíteni.
Természetesen az ötleten túl meg is kell tervezni a nyomdatermékeket. Torma Krisztián, a Hello Design ügynökség tulajdonos-ügyvezetője a kreatív designerek és a nyomdászszakma szorosabb együttműködését próbálja elősegíteni. A tervezőmunkák mellett internet segítségével tudásbázist kíván létrehozni, ami a tervezők számára ismertté teszi a használható anyagokat és technológiákat, a nyomdai eljárások lehetőségeit. Torma Krisztián egyénisége  és  előadásmódja  egyértelművé  tette a nyomdaiparból érkező résztvevők számára, hogy mennyire másképp gondolkodnak  a  designerek,  hogy  napjainkban is mennyire elmegy egymás mellett a két egymásra épülő, egymásból élő szakma. Szükség van a közeledésre, és ezt mindkét fél a maga módján meg is teszi.
A Winkler & Stenzel reklámügynökség képviseletében Szakács Gusztáv és Taskó Dániel a termék gyártásához kapcsolódó szolgáltatások fontosságát elemezte. Hiába gyárt egy nyomda tökéletes terméket, ha a megrendelővel folytatott kapcsolattartásba akár egyetlen sértő vagy félreérthető mondat is becsúszik. A megrendelő erre fog gondolni, ez alapján dönt, sőt, lehet, hogy nem is rendel többé. A szolgáltatások mellett felhasználói élményt kell adni mind a végfelhasználó, mind pedig a megrendelő számára. Ennek alapja, hogy a nyomdai szolgáltatók a megrendelő fejével kell hogy gondolkozzanak, régi szemléletünk alapján akár az ő munkáját is nekünk kell elvégezni. (Ez természetes, de az  is  legyen  természetes,  hogy  a  megrendelő időben fizesse ki a számláját – szerk.) Kulturális programként a menedzserkonferencia résztvevői meglátogatták a Hollókői Falumúzeumban a nyomdászmesterséget bemutató Kézműves Nyomdaműhelyt, ami alapítványi formában működik, kitalálója Zsiga Róbert és Szily József. Kettőjük többéves szorgos, kitartó gyűjtése és 650 db 1500 forintos támogatójegy megvételével a szakma hozzájárulása révén jött létre ez a bemutató. Legfőbb értéke, hogy a kézi szedést és a magasnyomtatást a gyerekek játékként ismerik meg, örömmel turkálhatnak az ólombetűk között, kenhetik a festéket. A vendégkönyvben többek közt ez is olvasható: „Én is nyomdász szeretnék lenni.” A kiállítás öt év után önfenntartóvá vált, a terem felügyeletét Zsiga Róbert szülei örömmel végzik. Az előző négy évben  5-8 ezer látogató ismerkedhetett meg a nyomdászat múltjával.
Maguk a témák és az előadók felkeltették a résztvevők érdeklődését, ennek köszönhetően mindenki mindenkivel beszélgetett. Az eszmecsere jó hangulatban hajnali három óráig tartott.


Share

Kiegészítő információk