Aktuális számunk hirdetői

Print & Publishing 162

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Kedves Olvasó!

Szinte folyamatosan nemzetközi, nyomdaiparral kapcsolatos kiállításokat rendeznek. Tavaly év végén Milánóban az InPrinten már nem a digitális nyomtatás ipari alkalmazása, hanem annak jövője volt a fő téma. Nincs olyan terület, ahová ne tört volna be az új technológia.

Táguló Gutenberg-galaxis

Mi, nyomtatással foglalkozók vesszük el mások kenyerét, szakmák tömegének megszüntetésével. Például egy házépítés anyagai közül csak a  hideg és meleg burkolatokat, a falburkolókat, az üvegeket, a tetőanyagokat nyomtatják ipari nyomtatók. Funkcionális nyomatok a kommunikációs és szórakoztató eszközeinket, laptopjainkat, napelemeinket nyomtatják. Bútorok, gépkocsi-műszerfalak is nyomtatással készülnek. A Heimtextil kiállításon szinte leváltotta a szitanyomtatást a digitális. Szőnyegeink, tapétáik, textíliáink, ruháink sem hagyományosan készülnek. Beláthatatlan fejlődési irányt vesz a jövőben a 3D-nyomtatás… már lényegesen több a dekorációs sign age-felhasználásoknál.

Minden területen, mindent nyomtatunk. Egyedi minták mellett adott a tömeggyártás. A Gutenberg-galaxis, mint a világmindenség egyre gyorsuló ütemben tágul. Egyre több „nyomdászra” van szükség. Azonban az ipari nyomtatás az adott termékgyártási folyamat integrált része. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a lehetőséget. Nem hanyagolhatjuk el egy nemtörődöm legyintéssel, mint tettük azt annak idején a csomagolóanyag-gyártással. Magyarországon például ismeretlen a szakmán belül a szárazofszetnyomtatás. Pedig Budapesten, a Teve utcában már 1977-ben NDK-s Planeta íves ofszetgépeken betanított segédmunkások, USA-exportra horganyzott lemezeket nyomtattak. Kiváló képvisszaadással, négy színben. De mint a csomagolóanyag-gyártás és -nyomtatás, vagy a flexó is, csak akkor kezd érdekelni minket, amikor már szinte mindenki csinálja! Szakmai tudásunk predesztinálhatna minket az új területek meghódítására, irányítására.

Szűkülő Gutenberg-galaxis

Mindenkinek sorvad az élettere, aki csak a régit, hagyományos szemlélettel csinálja. Akkor is, ha a legkorszerűbb technológiát alkalmazza. Sántít az a közgazdasági szemlélet, miszerint a legdrágább géppel a legolcsóbb terméket kell gyártani, csökkenő mennyiségek mellett. Igenis meg lehet venni a legdrágább technikát a hagyományos termékekhez is (pl. könyv, magazin), csak már nem elég a kigyártás, az értéknövelés, hanem hozzáadott értéket kell teremteni. A nyomdászkodásból nyomdává, iparrá és nyomdai szolgáltatóvá, majd kommunikációs médiaszolgáltatóvá kell válni.

Sorszám csillaggal#

Ön az egyetlen, saját borítójú PRINT & PUBLISHING magazin tulajdonosa. Nincs még egy ilyen példány. Ez egyedi, sőt, megismételhetetlen. Pedig tömeggyártással készített tömegtermék. A borító készítését 41. oldalunkon ismertetjük. Tovább lapozva egy másik felhasználási példát talál. Jöjjön el a PPDexpóra, és saját szemével győződjön meg erről B33-as standunkon! Keresse ki számítógépünkön sorszáma alapján egyedi borítóját! Úriember biztosra nem fogad, ezért nem ajánlunk fel egy kiló aranyat annak, aki találna két azonos borítót, de szívesen vendégül látjuk. Találkozzunk Bécsben az Xfair és Hamburgban a Fespa kiállításokon is! Kiállításra járni érdemes…

 

                                                                                             Tolnai László

 

Share

Kiegészítő információk