Aktuális számunk hirdetői

Fespa 2017: Nyomtass másképp!

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Jön a Fespa Global Print Expo

Idén is joggal állítható, hogy a Fespa a világ legnagyobb szélesformátumú nyomtatással foglalkozó kiállítása: Dare to Print Different, azaz Nyomtass másképp! Tovább tudott nőni a kiállítás, sőt, a szervezők a drupa után a világ második legjelentősebb rendezvényeként pozicionálják a Fespát.

Ma 37 nemzeti szervezet alkotja a Fespát, ami eredetileg 1962-ben alakult, a szitanyomtatók európai szövetségeként tevékenykedett. Fespa néven négyévente rendezte meg kiállítását, ami az utóbbi években már kétéves ciklusra bővült, a két rendezvény között tartották meg a Fespa Digital szakmai vásárt.

Idén Hamburgban május 8–12. között került megrendezésre a szita-, a digitális és a textilnyomtatás vezető szakmai kiállítása, amelyen több mint 700 kiállító több mint 20 ezer látogatónak mutatta be újdonságait. Tíz csarnokban találkoztak a vizuális kommunikáció specialistái, akik a nyomtatott és nem nyomtatással készült reklám- és marketingtermékek készítésére specializálódtak. A kiállítás több alkiállítást foglalt magában, mint pl. az European Sign Expót, amelyen 200 világmárka képviseltette magát. Itt LED- és neonvilágítások, vésetek, dimenzióstabil építészeti dekorációs elemek is helyet kaptak. Természetesen a Fespán a szitanyomtatás ismét bizonyította létjogosultságát és legújabb technológiai megoldásait is. A legnagyobb érdeklődés és kiállítói részvétel a digitális, különösen a szélesformátumú nyomtatás vonatkozásában volt.

Joggal állítható, hogy a Fespa a világ leghangulatosabb, baráti atmoszférát sugárzó kiállítása. Ennek oka többek között a széles, kreatív technológiai kínálat mellett a számos bemutató, előadás, vitafórum és verseny. Vándorkiállításként működik a Fespa, hiszen eddig Madrid, München, Amszterdam, Berlin, Genf, Hamburg, Barcelona, London, Köln adott otthont a rendezvénynek. A jövőben Hamburg után 2018-ban Berlin, majd 2019-ben München következik.

Print Census néven eddig két nagyszabású felmérést készített a Fespa. Itt a kiállítások látogatói által kitöltött kérdőívek képezték az alapot, amit a 37 nemzeti szövetség adatai egészítettek ki. Miután a Fespa most már világszervezetnek tekinthető, így ez a felmérés Európa, Ázsia, Eurázsia és Latin- Amerika nyomdai szolgáltatóinak igényeit mérte  fel.  Az  adatbázisban  34%  a  szita- és digitális nyomtatók, 15% az akcidens, gyorsnyomdák és reproüzemek, 13% a feliratkészítők, 7% a grafikai designerek, 5% a reklámügynökségek, 8% pedig az ipari gyártók aránya. A 2017-es Fespa-felmérésben minden részvevő sorsoláson vett részt.  Természetesen  a  Fespa  tagjai,  tehát a nemzeti szervezetek tagjai is ingyenesen hozzájuthatnak a Fespa Print Census elemzéseihez. Ezekre támaszkodik a Fespa Brüsszelben székelő központi szervezete is, és alakítja ki távlati koncepcióit.

Roz Guarnori, a Fespa divíziós igazgatója szerint: „Megszületett a döntés, hogy európai rendezvényeinket közös nevezőre hozzuk, és a digital kifejezést töröljük. A jövőben minden évben arra koncentrálunk, hogy minden résztvevő ugyanazt a hatalmas élményt kapja. Látogatóink számára ez azt jelenti, hogy minden évben és minden   beruházási   ciklusban   Európában   a jól bevált Fespa-rendezvényeken az igényeiknek megfelelő információkat és inspirációkat  kapják.  Másik  oldalról  viszont a technológiákat és segédanyagokat kínálók éves bemutatási lehetőséghez jutnak a szitanyomtatás területén, így a beszállítók nem kötődnek ciklikusan követő naptári évekhez. A Fespa kielégíti a textil- és ipari nyomtatás résztvevőinek növekvő igényeit is, amiket beilleszt az új rendszerbe, és speciális részvásárokat szervez, mint például az European Sign Expo vagy a Printeriors. Már ennek szellemében kerül megrendezésre a Fespa 2018 Global Print Expo Berlinben 2018. május 15–18. között. A berlini kiállítás helyszíne is lehetőséget ad arra, hogy az észak-német és észak-európai területek még intenzívebben vehessenek részt, nem is szólva a Benelux országokról. A   2019.   évi   müncheni   helyszín   tipikusan Közép-Európa, illetve Olaszország vonzáskörzete.

 

Az európai Fespa Global Print Expo rendezvényeit minden évben méretre szabott, regionális kiállítások kísérik Ázsiában, Eurázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, illetve most már Afrikában is. A Fespa ezeket a növekvő piacokat optimálisan tudja saját programjához csatolni. Berlin minden közlekedési módon jól megközelíthető, és 750 szálloda áll rendelkezésre. Berlin neve jól cseng a kelet-európai országokban is, mint például Lengyelországban vagy Oroszországban. A Fespa 2018 Global Print Expo egyik legnagyobb részkiállítása a nem nyomtatott vizuális kommunikáció szakvására, az European Sign Expo lesz majd.

 

 

A Fespa sikere bizonyítja, hogy ha valaki valamit szívvel lélekkel, nagy energia- és időbefektetéssel csinál, az sikeres lehet. Más szavakkal, a világ színes, és nincs egyedüli, egyetlen üdvözítő út vagy megoldás. A világ legnagyobb nyomdaipari szakmai vására, a drupa 4-5 évente kerül megrendezésre, és látogatottsága meghaladja a 200 ezer főt. Joggal állítják a Fespa szervezői, hogy a szita- és a szélesformátumú nyomtatás világkiállítása a Fespa. Az is tény, hogy ez a világ leghangulatosabb kiállítása. A négyéves ciklusról két-, illetve 2018-tól egyéves ciklusra térnek át. A látogatottság pedig folyamatosan nő, és 1962–2018 között mint világkiállítás elérte a 20 ezres számot.

Mindez bizonyítja, hogy nekünk, magyaroknak mint kis nemzetnek nemhogy keseregnünk kellene a kétezres látogatói számmal büszkélkedő PPDexpo vagy Xfair lagymatagsága miatt, hanem éppen ellenkezőleg: statisztikailag is kimutathatjuk, hogy a kiállítók számát és/vagy a kiállítási területek nagyságát tekintve a mi látogatottságunk jobb, de semmiképpen sem cikizendő. Amit viszont még tanulnunk kell, a nagyobb lelkesedés, odaadás, és máris jobb hangulatú, élményt jelentő lokális kiállítások résztvevői lehetünk, ami üzleti sikereket is eredményez.

 

Share

Kiegészítő információk