Aktuális számunk hirdetői

Koenig & Bauer: lányok a műszaki pályán

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

„Amit a fiúk tudnak, azt a lányok régen tudják” mottóval a KBA 12–14 éves lányok számára műszaki szakmákat népszerűsített, mint pl. mechatronika, forgácsoló mechanika, öntés, tervezés, ipari gyártás. Würzburgban a lányok megismerkedhettek a nyomdagépgyártás high-tech megoldásaival.

Nagyon jó perspektívával rendelkeznek a műszaki szakmák a nők és a lányok számára is. A KBA Mädchen für Technik Camp programja erre hívja fel a figyelmet. A würzburgi KBA szakképző iskola vezetőjét, Reinhard Munzot is meglepte a nagy érdeklődés.

A lányok a KBA képzőközpont oktatói és tanulói segítségével saját maguk építhettek egy kisformátumú tekercstartót a hozzátartozó teljes elektronikával. Négy csoportban dolgoztak a lányok, így ismerve meg a különböző munkafolyamatokat, mint pl. a fémmegmunkálás, a manuális tekercsváltó készítését, az elektromos szerelést, CNC-vezérlésű tekercsvágógyártást, valamint a végösszeszerelést is. A lányok nagyon élvezték a fizikai tevékenységet, mint pl. a forrasztásokat, de a CNC-berendezések programozását is. Többségük  már  most  kijelentette,  hogy az általános iskola elvégzése utána a KBA szakmunkásvégzésében kívánja tanulmányait folytatni. A KBA Mädchen für Technik Camp szponzora a bajor Metall- und Elektro-Arbeitgeber (bayme vbm) szövetség, valamint a Bildungswerks der Bayerischen Wirtschaft (bbw) volt.

 

94 új tanuló

 

Ebben az évben 94 szakmunkástanuló kezdi meg műszaki, illetve kereskedelmi szakmai tanulmányait a Koenig & Bauer németországi és ausztriai gyáraiban. Würzburgban 36-an, Radebeulban az íves ofszetüzemben 32-en, a leányvállalatoknál, így a KBA-MetalPrintnél Stuttgartban, a KBA-Metronicnál Veitshöchheimben, a KBA-Kammann-nál Bad Oeynhausenben, az Albert-Frankenthalnál Frankenthalban és a KBA-Mödlingnél Bécs mellett 26-an indulnak az új tanévben. Ezekben az üzemekben szerzik meg elméleti és szakmai ismereteiket a fiatalok.

A legtöbb jelentkező a mechatroniker és az ipari fémmegmunkálási szakokon volt. Képzés folyik még az elektronikai, az ipari kereskedői, a műszaki termékdesigner, a tervező, az öntőmechanikai, a műszakimodell-készítő szakokon. Ezenkívül nyomdaipari médiatechnológiákat, irodai menedzsmentet is tanulnak, de oktatás folyik szakmai informatikai területen a rendszerintegráció vonatkozásában, sőt, raktárkezelői képzés is van. A szakmunkásképzés elvégzése után a KBA duális képzés formájában gépészmérnököket, mechatronikai, elektro- és termeléstechnikai szakembereket, nyomdagépépítő mérnököket is képez az egyetemek és főiskolák bevonásával a közel 150 éves múltra visszatekintő würzburgi szakmunkásképző intézetben.

 

Share

Kiegészítő információk