Print & Publishing 163

Olvasóink értékelése:  / 0

Kedves Olvasó!

A Z generáció mindent akar és azonnal. Hiányos a tudása. Nincs tapasztalata, de energikus és kreatív. Az Y generáció már jelentősebb ismeretekkel és tapasztalattal rendelkezik és megfontoltabb. Nem akar mindenben változást. Az X generáció sok tudása ellenére nem akar változást, azt is lassan. A világ (mint a Gutenberg-galaxis) tágul és gyorsul. Nem a nosztalgia hajtja. Gyorsító tény az: a generációk között sincs már 25 év. Nem is beszélve arról, hogy a Z generációnak kell tanítani és részben eltartani az ALFA generációt. Mindegyikünknek van teendője!

Bérfelzárkóztatás

Szerencsére elindult. A minimálbér 30%-os emelése gyorsan magával vonzza az összes bérszint emelésének kényszerét. Látni kell azt is, hogy ehhez minimálisan 30%-os termelékenység-, tényszerűbben nyereségnövekedés szűkséges. Itt tartunk? Nem. Pillanatnyilag az emelés valóban megtörtént. Azonban az eddig még nem dolgozók továbbra sem kívánnak bérből és fizetésből élni. Akik pedig ezt tették, mindenhol megkapják ugyanezt a 30%-kal növelt összeget. Eddig is keresték őket, most már jobban válogathatnak. Kívánom mindenkinek, hogy drasztikusan nőjön a kivételek tömege. Akik csak remélik a logikusan elvárható magasabb bérszintet, azok is lassítanak, hiszen minimális többletért nagyobb felelősség mellett akár még többet is kell dolgozniuk, hiszen még minimálbéres munka is jut rájuk az emberhiány okán. Ha nem figyelünk oda, fizetünk, lassulunk.

Bővebben...

Print & Publishing 162

Olvasóink értékelése:  / 0

Kedves Olvasó!

Szinte folyamatosan nemzetközi, nyomdaiparral kapcsolatos kiállításokat rendeznek. Tavaly év végén Milánóban az InPrinten már nem a digitális nyomtatás ipari alkalmazása, hanem annak jövője volt a fő téma. Nincs olyan terület, ahová ne tört volna be az új technológia.

Táguló Gutenberg-galaxis

Mi, nyomtatással foglalkozók vesszük el mások kenyerét, szakmák tömegének megszüntetésével. Például egy házépítés anyagai közül csak a  hideg és meleg burkolatokat, a falburkolókat, az üvegeket, a tetőanyagokat nyomtatják ipari nyomtatók. Funkcionális nyomatok a kommunikációs és szórakoztató eszközeinket, laptopjainkat, napelemeinket nyomtatják. Bútorok, gépkocsi-műszerfalak is nyomtatással készülnek. A Heimtextil kiállításon szinte leváltotta a szitanyomtatást a digitális. Szőnyegeink, tapétáik, textíliáink, ruháink sem hagyományosan készülnek. Beláthatatlan fejlődési irányt vesz a jövőben a 3D-nyomtatás… már lényegesen több a dekorációs sign age-felhasználásoknál.

Minden területen, mindent nyomtatunk. Egyedi minták mellett adott a tömeggyártás. A Gutenberg-galaxis, mint a világmindenség egyre gyorsuló ütemben tágul. Egyre több „nyomdászra” van szükség. Azonban az ipari nyomtatás az adott termékgyártási folyamat integrált része. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a lehetőséget. Nem hanyagolhatjuk el egy nemtörődöm legyintéssel, mint tettük azt annak idején a csomagolóanyag-gyártással. Magyarországon például ismeretlen a szakmán belül a szárazofszetnyomtatás. Pedig Budapesten, a Teve utcában már 1977-ben NDK-s Planeta íves ofszetgépeken betanított segédmunkások, USA-exportra horganyzott lemezeket nyomtattak. Kiváló képvisszaadással, négy színben. De mint a csomagolóanyag-gyártás és -nyomtatás, vagy a flexó is, csak akkor kezd érdekelni minket, amikor már szinte mindenki csinálja! Szakmai tudásunk predesztinálhatna minket az új területek meghódítására, irányítására.

Bővebben...

Print & Publishing 161

Olvasóink értékelése:  / 0

Kedves Olvasó!

Mindig is kiállításpárti voltam. Minden lehetőséget próbálok megragadni, ezért ha tehetem, kiállítóként, vagy legalábbis látogatóként, ahol csak tudok, részt veszek. Így van ez a február végi Hunkeler Innovationdays 2017 rendezvénnyel is, Luzernben.

Tanuljunk a svájciaktól!

Talán ott kezdődik, hogy nem fejeznek le mindent és mindenkit egyre gyorsuló ütemben: 50, 25, 10, 4 évenként. A Hunkeler AG-t például megalapításától, 1922-től kezdve a tulajdonos család vezetheti. Nem az államosítással, a privatizációval, a folyamatosan változó szabályozók között a lebontással-felépítéssel, átstrukturálással küzdenek, hanem csak csinálják, folytatják, amit elkezdtek: nyomdaipari papírfeldolgozó gépek gyártását. Először kötészeti gépeket fejlesztettek elsősorban a könyvgyártás számára.

Jól megférnek versenytársaik mellett. Közvetlen szomszédjai, a Kolbus, a Siegloch, a Müller Martini, a Ferag ugyanerre a piacra dolgoznak. Senki sem akarja eliminálni, felvásárolni a másikat. Mindegyikük csak addig gyártott hasonló terméket, amíg a konkurencia egészséges versenyt jelentett nekik és a nyomdáknak is. Folyamatosan alakítják saját profiljukat, mindegyikük újabb piaci szegmenset keres és talál, ott jelentkezik újabb fejlesztéseivel. Termékeik világszínvonalúak.

Bővebben...

Print & Publishing 160

Olvasóink értékelése:  / 0

 Kedves Olvasó!

A sok történés miatt a 2016-os év gyorsan repült el. Csorogtak a könnyeim örömömben, kínomban és bánatomban. Örömömben, mert kemény munkával több kitűzött célt elértem. Kínomban, mert megtapasztaltam szakmánk egyik ikonjának, Vass Sanyinak bölcsességét, miszerint a butaság a legnagyobb bűn, s csak az a rosszabb, ha valakinek mindehhez még szorgalma és hatalma is van. Több ízben találkozhattam, pl. a minket szolgáló közalkalmazotti apparátusokban is ezzel a problémával. Bánatomban, hiszen kollégákat és barátokat veszítettem el, és temetésük után döbbentem rá igazi értékeinkre.

Nem kívánt nehézségek

Etikátlan üzleti résztvevők. Sportot űznek abból, hogy visszaéljenek jóindulatunkkal, vagy az új üzleti világhoz való alkalmazkodásunkkal, miszerint a vevő a király, illetve a megrendelő helyett is dolgoznunk kell, a teljes értékláncot figyelembe véve, többletszolgáltatások nyújtásával. Számos simlis partner kihasználja a változó helyzetet, illetve régimódinak tekinti a korrektséget. Mégis mi járunk a jó úton, de tanulunk a saját kárunkon. Ki kell alakítanunk az új rendszert, trükköző barátainknak egyre kisebb mozgásteret hagyva.
Nem fizető partnerek. A józan ész szerint nem nekünk kell szégyellni magunkat, hanem sajnos, kerül, amibe kerül alapon, még pillanatnyi veszteség és felesleges munkánk árán is érvényesíteni kell igazunkat. Különben fejünkre nőnek, elhatalmasodnak, csődbe megyünk. Támogatások torzítják a versenyt, a versenyegyenlőséget. Ennek ellenére élnünk kell a lehetőségekkel, ha pedig versenytársunk nyert, és korrekten jutott előnyhöz, akkor gratuláljunk, és legyünk jobbak. El kell felejtenünk a szakmán belüli széthúzást, acsarkodást és uszítást.

Bővebben...

Kiegészítő információk