Aktuális számunk hirdetői

Összevonja működését a Fujifilm és a Xerox

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A Xerox Corp. bejelentette, hogy a vállalat egyesül a Fujifilm Holdings és a Xerox vegyes vállalatával (Fuji Xerox) – ez gyakorlatilag felvásárlást jelent, mégpedig 6,1 milliárd dollár értékben. A hivatalos indoklás szerint az egyesülés oka és célja, hogy a nyomtatóipari kereslet folyamatos esését költségcsökkentéssel egyensúlyozzák ki.

A legutóbbi negyedévében is veszteségekről beszámoló Xerox már rég nyomás alatt áll, hogy keressen forrásokat a hanyatlás megállítására, míg a Fujifilm a bekebelezéssel párhuzamosan át is akarja szervezni üzletágát, nagyobb hangsúlyt fektetve a dokumentumszolgáltatásokra. A Fuji Xerox négy év alatt mintegy 1,7 milliárdos megtakarítást remél az egyesüléstől.

Jelenleg a már több mint ötven éve működő vegyes vállalat részvényeinek 75 százalékát birtokolja a Fujifilm, és a felvásárlás a gyakorlatban úgy történik majd, hogy a Fuji Xerox az említett, banki hitelből előteremtett 6,1 milliárd dollárért megveszi a Fujifilm részvényeit, majd a Fujifilm a kapott összegért megveszi a Xerox részvényeinek 50,1 százalékát. Terveik szerint az ügyletet a nyár végére zárhatják le.

Az új, egyesült vállalat neve Fuji Xerox, státusza a Fujifilm leányvállalata lesz, két központtal rendelkezik majd (USA, Japán). Vezetője a Xerox vezérigazgatója, Jeff Jacobson, míg a Fujifilm vezérigazgatója Shigetaka Komori lesz a cég elnöke. Elbocsátásokra is lehet készülni, a Fuji Xeroxtól kb. 10 ezer embert, az alkalmazottak ötödét küldik el az ázsiai-csendes-óceáni régióban.

fujixerox

Share

Kiegészítő információk