Aktuális számunk hirdetői

UPM Forest Life

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A UPM szemléletformáló, felelős erdőgazdálkodást bemutató interaktív weboldala ismerteti az erdők hasznosításának régi és mai formáit, az erdei élőhelyeket, az erdő gazdag élővilágát. Megismerhetjük a finn erdők főbb alkotó fajait és a honos élővilágát, madarait, rovarvilágát. Képet kapunk az erdei ökoszisztéma ciklikusságáról, megnézzük, hogy az emberi beavatkozás hogyan segíti elő a regeneráció gyorsabb lefolyását. Érdekes példát látunk a faipari hulladék hasznosítására.

Finnország a világ egyik erdőkben leggazdagabb országa, az erdős területek aránya több, mint 70%. Az ott honos állat- és növényvilág több mint fele erdei faj. Ez a gazdag erdei ökoszisztéma az elmúlt 50 év alatt majdnem teljesen az erőszakos erdőgazdálkodás áldozatává vált. Mostanra 700 eredetileg erdei fajt nyilvánítottak veszélyeztetettnek élőhelyeik széttöredezése, megszűnése miatt.

A társadalmi és természeti értékek védelme és a gazdasági érdekek ütközése folyamatos volt az elmúlt években, és a helyzet mára sem rendeződött megnyugtatóan. A finn faipari vállalatok még 2008-ban is vonakodtak termékeiket végigvinni az FSC minősítés útján. Ugyanebben az évben J. K. Rowling leállíttatta a könyvéből készült finn fordítás helyi papírra történő nyomtatását, mivel a papír nem rendelkezett FSC tanúsítvánnyal. Most úgy látszik, hogy a helyzet nem reménytelen.  Lassan a nagyvállalatok is felismerik, hogy mindannyiunk hosszú távú közös érdeke megvédeni és fenntarthatóan hasznosítani a természeti erőforrásainkat.

A világ 10 legnagyobb faipari vállalata közé tartozó finn óriáscég, az UPM, nem csak a gyakorlatban műveli megbecsüléssel a területeit, azt is fontosnak tartja, hogy az általa képviselt elveket megismerjék és megértsék az emberek.

A flash alapú bemutató itt tekinthető meg:

http://www.upmforestlife.com

 

/forrás: elearning/

 

Share

Kiegészítő információk