Aktuális számunk hirdetői

35 éves kor alatt ingyenes lesz az első nyelvvizsga

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Ingyenesé teszik az első nyelvvizsga megszerzését a jövő év elejétől a 35 évesnél nem idősebbeknek - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

Novák Katalin az Országos Diáktanács ülése előtti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: ezzel is segíteni szeretnék a fiatalok munkaerőpiaci versenyképességét, mert sokan beszélnek ugyan idegen nyelvet, ám stagnál azok száma, akiknek erről igazolásuk is van.

A térítés utófinanszírozással történik majd, a sikeres vizsgát követően az Új Nemzedék Központnál lehet majd kérni a vizsgadíj kifizetését - tette hozzá.

Az államtitkár úgy vélekedett, a mai világban egy fiatalnak nélkülözhetetlen a nyelvtudás, és az is, hogy papírt, bizonyítványt is szerezzen ismereteiről.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra: a kutatások szerint ugyan az elmúlt években emelkedett azoknak a 15-29 éves fiataloknak a száma, akik azt állítják magukról, hogy beszélnek idegen nyelvet, ám a nyelvvizsgával rendelkezők aránya stagnál. Az elmúlt években végzett felmérések szerint e korosztály tagjainak csupán 31 százaléka rendelkezik nyelvvizsga-bizonyítvánnyal - tette hozzá.

A kormányzat ezért döntött az első nyelvvizsga ingyenességéről, legyen ez akár közép-, akár felsőfokú.

Ugyanakkor követelmény az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes megléte, a térítés összege pedig megegyezik az emelt szintű érettségi megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga díjával, vagyis 34 500 forint - mondta Novák Katalin.

 

 

Az Európai Bizottság tolmácsolási főigazgatósága tett közzé a Facebook-oldalán egy grafikont, amely aszerint rangsorolja az Európai Unió országait, hogy a 25 és 64 év közötti lakosság hány százaléka tud legalább egy idegen nyelvet

 

 

Mi a probléma a nyelvoktatással?

Kutatást indít a kormány annak érdekében, hogy rájöjjenek, mi a probléma az iskolai nyelvoktatással – derült ki Palkovics László oktatási államtitkár kulturális bizottsági beszámolójából. Több ellenzéki politikus számon kérte, miért nem készített a kormány nyelvoktatási stratégiát az elmúlt években. Az államtitkár szerint a jelenség érthetetlen, hiszen egy diáknak összesen 1200 nyelvórája van iskolai tanévei alatt, amely elegendő kellene, hogy legyen egy középfokú nyelvvizsga megszerzésére. A Magyar Nemzetnek Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke elmondta, már társadalmi egyeztetésen van annak a kormányhatározatnak a tervezete, amely nemcsak elrendeli a kutatást, hanem rögzíti is, hogy az eredményei alapján dolgozzanak ki közép- és hosszú távú stratégiát a nyelvoktatásra. A tervek szerint mintegy 15 ezer általános és középiskolai diák nyelvtudását elemzik majd, és a felmérésbe a szülőket és a pedagógusokat bevonják. A kutatás előkészületei már júniustól megkezdődhetnek, ősszel pedig lebonyolíthatják magát a teljes adatgyűjtést is. /mti/

Share

Kiegészítő információk