Aktuális számunk hirdetői

Kutatók Éjszakája az Óbudai Egyetemen 2017

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Tavaly közel 4000-en tartottatok velünk az Óbudai Egyetem Kutatók Éjszakáján. Idén szeptember 29-én, pénteken ismét várunk benneteket izgalmas és interaktív programjainkon. Öt helyszínen választhattok összesen 150 lehetőség közül: Budapesten az Óbudai campusunkon valamint a Népszínház és Tavaszmező utcákon, Székesfehérvárott az Alba Regia Műszaki Karunkon, Salgótarjánban pedig a Képzési és Kutatási Központunkban.

A kora délutántól késő estig tartó izgalmas, változatos programok között az egész család, kicsik, nagyok és felnőttek is találnak érdeklődésüknek megfelelőt. A részvétel minden programon ingyenes.

 

Ízelítő programjainkból

 

1. helyszín Székesfehérvár Alba Regia Műszaki Kar

Drónok világa

Légi felvételeket ma már pilóta nélküli repülő eszközök (UAV) segítségével is tudunk készíteni. A látogatók a program alatt megismerkedhetnek egy DJI Phantom repülő drónnnal, próbafelvételeket készíthetnek, illetve betekinthetnek az irányító rendszer működésébe.

Helyszín: 8000 Székesfehérvár, Budai út 45. Kandó Kálmán terem és udvar

Időpont: 17:00-19:00

 

2. Helyszín: Budapest Népszínház utca 8. – Bánki, Trefort

Üzemanyagunk a levegő

Levegővel lehetséges autót hajtani? A válasz: igen. Az egyetem hallgatói több sűrített levegővel működtetett autót is építettek már, ezeket tekinthetik meg a látogatók. Akinek van kedve ki is próbálja a Bánki Ringen. Gyertek és versenyezzetek a levegő erejével!

Helyszín: 1081 - Budapest - Népszínház utca 8. Belső udvar

Időpont: 15:30-23:30

 

Robotika Klub a gondolkodás fejlesztésében

Robotkar, robotkutya és automata legó válogató programozására nyílik lehetőség. A robotika fejleszti a logikai gondolkodást, a problémamegoldó és a kooperációs készséget. Teret enged a kreativitásnak és fejleszti a hibakutatás eredményességét. A robotok formájának és programjainak változtathatósága fenntartja a motivációt és új kihívások elé állít.

Helyszín: 1081 – Budapest – Népszínház utca 8. II. em. előtér.

Időpont: 16:00-22:30

 

3. Helyszín: Budapest Tavaszmező utca

Virtuális valóság a saját mobiloddal

Kiterjesztett és virtuális valóság: Beszélő névjegykártya? Tigris díszteremben? Egyiptomi piramis az iskolapadon? Közös fotó Arany Jánossal? Csak egy kamerás mobileszköz kell, és mindez a valóság részévé válik. A kiterjesztett valóság részévé. Az augmented reality (AR) vagy más néven kiterjesztett valóság. Korunk egyik legizgalmasabb trendje. Segítségével a létező valóságot virtuális tartalommal egészítjük ki, amitől minden új értelmet nyer. Gyere el, simogasd meg a virtuális állatkert állatait, próbáld ki saját mobiloddal a 3D-es szemüvegek lehetőségeit és készíts hihetetlen fotókat emlékbe.

Helyszín: 1081 - Budapest – Tavaszmező utca 17. 1. emeleti tanácsterem

Időpont: 15:00-20:00

 

4. Helyszín: Budapest Bécsi út 94-96

Keltsd életre a mozdonyt!

A bemutató részvevői kipróbálhatják az udvaron található mozdony fényeinek és egyéb funkcióinak vezérlését, mindezt az okostelefonjuk segítségével.

Videó a tavalyi mozdonyirányításról:

https://www.youtube.com/watch?v=9WSBBtaN3xA

Helyszín: 1034 - Budapest - Bécsi út 94-96 C épület udvar

Időpont: 16:00-20:30

 

Fény graffiti

Mi kell a fényrajzhoz? Először is kell hozzá sötétség, ami esetünkben egy besötétített szoba. Másodszor kell egy fotómasina, állványra felpakolva, hosszú exponálási idővel. És persze kell valamilyen fényforrás, zseblámpa, LED villogó, világító rúd. Ha nem akarunk "szellemnek" látszani a művön akkor ajánlott egy sötét ruha és már kezdődhet is a móka, aminek csak a kreativitásunk szab határt! Kedvcsinálónak nézzék meg a tavalyi Kutatók Éjszakáján készült képeket a honlapunkon:

https://rkk.uni-obuda.hu/galeria/2016-09-30/fenygraffiti

Helyszín: 1034 Budapest, Doberdó u.6. 154. B terem

Időpont: 17:00-20:30

 

Honnantól intelligens egy számítógép?

Az okostelefonok, az okostévék és az okos autók korában élünk: a mesterséges intelligencia kutatásába fektetnek a tech-ipar vezető vállalatai, látványos eredményeik lassanként a mindennapjaink részévé válnak. Minden ami „smart” – mutatják be kutatóink, oktatóink és hallgatóink.

Helyszín: Budapest Bécsi út 96/B Aula

Időpont: 16:00-22:00

 

5. Helyszín: Salgótarján

Lego-robot programozás

3 db Lego-roboton tudnak az érdeklődők saját programot írni, ennek segítségével irányítják a azokat. A foglalkozások 30 percesek, így 5 turnusban tudjuk fogadni a fiatalokat, 10-10 fő dolgozik egy robottal az ÓE diákjai és tanárjai segítenek a programozásban.

További programok (egy kis részük regisztrációköteles):

Budapest

http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=143

Székesfehérvár

http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=261

Salgótarján

http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=410

/uni-obuda/

 

Share

Kiegészítő információk