Aktuális számunk hirdetői

Egy hónapos rendezvénysorozat a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az Óbudai Egyetemen

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az Óbudai Egyetem csaknem egy hónapon át színes rendezvénysorozattal kapcsolódik a Magyar Tudomány Ünnepéhez, amelynek tematikája ezúttal az emberközpontú tudomány. A november 3-ai megnyitó ünnepségen számos díjat és elismerést vehetnek át az egyetemen kiemelkedő tudományos eredményeket elérő hallgatók, doktoranduszok, oktatók és kutatók.

A Magyar Tudomány Ünnepére egész hónapot betöltő szakmai programokkal várja az érdeklődőket az Óbudai Egyetem. A rendezvénysorozat célja, hogy népszerűsítse a tudomány és a kutatómunka jelentőségét, bemutassa a magyar tudományos kutatások eredményeit, és mindenki számára közérthetővé tegye a tudomány és kutatás jelentőségét az oktatásban, valamint az oktatás jelentőségét a tudományban és a kutatásban. 

A megnyitó ünnepségen az Óbudai Egyetem által alapított díjakat Prof. Dr. Réger Mihály rektor adja át. Az Egyetem Tudományos Tanácsa döntése alapján „Az év kutatója”, „Az év fiatal kutatója” díjat egy-egy oktató veheti át kiemelkedő tudományos eredményei, publikációs tevékenysége, valamint a hazai és nemzetközi tudományos életben betöltött szerepe elismeréseként. A „Hallgatói publikációs” díjjal az alap- és mesterképzéses, valamint doktori képzésben részt vevő hallgatók kiemelkedő műszaki alkotásai, tudományos diákköri kutatásai publikálása terén elért eredményeket ismeri el az egyetem. A 2016. évi Új Nemzeti Kiválóság Program kiváló minősítést elért ösztöndíjasai is rektori elismerést vehetnek át.

A megnyitón Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára beszél az Irinyi Terv és az IPAR 4.0 – a biztonsági és a védelmi iparfejlesztési lehetőségeiről, Prof. Dr. Réger Mihály rektor az Óbudai Egyetem kiemelt projektjeit és fejlesztéseit mutatja be, míg a kiberbiztonság kihívásairól és lehetőségeiről Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánjától hallhatunk előadást. A nyitónapon elhangzó témák egyúttal a színes programsorozatba is betekintést engednek, ugyanis az Óbudai Egyetem minden kara és központja magas színvonalú programmal várja az érdeklődőket novemberben.

A november 27-ig megrendezendő tizenkilenc rendezvény között számos nemzetközi konferenciának is otthont ad az egyetem, amelyeken terítékre kerül többek között a vállalatirányítás, az alkalmazott informatika, az energetika, biztonságtechnika, a környezetvédelem és könnyűipar. Hagyományosan a Magyar Tudomány Ünnepének részeként rendezik meg a Tudományos Diákköri Konferenciát, valamint az Óbudai Egyetem ERC pályázatával kapcsolatos konferenciát is. Az egy hónapos programsorozaton könnyedebb témák is előkerülnek, így a légifotós találkozón a drónos és repülőgépes légifényképészettel foglalkozó szakemberek tevékenységébe is betekinthetnek az érdeklődők.

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódik a harmincharmadik Kandó Tudományos Konferencia, a Trefort Ágoston Szakképzés- és Felsőoktatás-pedagógiai Konferencián pedig hetedszer ülnek össze a pedagógusképző intézmények, hogy megvitassák az új tanulási formák és módszerek alkalmazási lehetőségeit, bevonva a határon túli pedagógusokat is.

November 23-án, az Egyetem Napját ünnepli az intézmény, megemlékezve arról, hogy 2009-ben ezen a napon az Országgyűlés döntésének értelmében az ország második egyeteme, a középkori Óbudai Egyetem újraalakításával létrejött a szellemiségét továbbörökítő új, Óbudai Egyetem. A központi rendezvény egyúttal doktorrá avatási ünnepség is, átadják a Doctor Honoris Causa, tiszteletbeli doktori címet, a Pro Universitas kitüntetést, a Címzetes egyetemi docens címet, valamint az Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia díjait és a Tiszteletbeli egyetemi tanári címet is, valamint és idén első alkalommal adják át a Kálmán Rudolf Professzori címet.

A Magyar Tudomány Ünnepén széles spektrumú és szinte minden, az egyetem által művelt tudományterületet lefedő rendezvényekkel vár minden érdeklődőt az Óbudai Egyetem. A programokról részletes információk a rendezvénysorozat honlapján érhetőek el.

Képtalálat a következőre: „magyar tudomány ünnepe 2017 óbudai egyetem”

Share

Kiegészítő információk