Aktuális számunk hirdetői

Duális és kooperatív képzés az Óbudai Egyetemen

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az Óbudai Egyetem duális és kooperatív képzései az elméleti alapok mellett valós szakmai gyakorlatot is biztosítanak a fiataloknak, akik ráadásul pénzt is kereshetnek ebben az időszakban.

A munkaadók részéről jogos elvárás, hogy a pozíciók meghirdetésekor több éves munkatapasztalatot kérnek az állásra pályázóktól. Olyan alkalmazottat szeretnének ugyanis, akik könnyen beilleszkednek egy új munkahelyre, tisztában vannak egy közösség működésével és rendelkeznek azokkal a készségekkel, amelyek szükségesek a csapatmunkához, de önállóan is jól elboldogulnak a feladataikkal. Felmerül ugyanakkor a kérdés, a pályakezdők hogyan vehetik fel a kesztyűt egy ilyen versenyben, ahol nem ritka, hogy 1-3 év munkatapasztalatot várnak el a cégek egy adott pozícióra pályázóktól?

Az egyetemi tanulmányok és a munka világának összehangolására, valamint a piaci igényekhez alkalmazkodó felsőoktatási struktúra kialakításáért jött létre két új képzési forma: a duális és a kooperatív képzés.

Duális képzés esetén rögtön a felsőoktatási tanulmányaid indulásával párhuzamosan elkezded a szakmai gyakorlatod is az egyetem egyik szerződött partnercégénél. A szorgalmi időszakban a hagyományos képzést végző csoporttársaiddal együtt részt veszel a tanórákon, a vizsgaidőszakban azonban nemcsak tanulsz és vizsgázol, hanem dolgozol is. Munkádért fizetés és szabadság is jár, pont úgy, ahogy az adott partnercég többi munkavállalójának. A duális képzéssel tanulmányaid végére felsőfokú végzettséged, okleveled mellett több éves szakmai tapasztalatod is lesz. Nem beszélve a szakmai kapcsolatokról, ami az egyik kulcsa az elhelyezkedésnek.

A kooperatív képzés annyiban más, hogy tanulmányaid első része ugyanúgy zajlik, mint a hagyományos rendszerben tanulóké, és hatodik félév után nyílik lehetőséged arra, hogy egy vállalatnál egy vagy két gyakorlati félévet eltölts. Hogy pontosan mennyit, az rajtad múlik.

Heti négy nap az egyetem partnercégénél dolgozol, egy nap pedig elméleti képzésen veszel részt, ahol szakdolgozat megírásához is támogatást kapsz. Ebben az időszakban hallgatói jogviszonyod változatlanul megmarad, tehát élvezheted minden előnyét. Ráadásul az egyetemtől ösztöndíjat is kapsz. A kooperatív képzés alatt belekóstolsz a munka világába, így végzéskor rendelkezel majd az elhelyezkedéshez szükséges szakmai tapasztalattal.

Az Óbudai Egyetemen már évek óta sikeresen működik a duális képzési forma. A székesfehérvári Alba Regia Műszaki Karon három éve indult, 2017 szeptemberétől pedig már az intézmény mind a hat karán választható. Összesen több mint 200 gyakorlati hely áll rendelkezésre a duális képzésre jelentkező diákok számára.

„A program kezdeti eredményei biztatók, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ebben a képzéstípusban részt vevő hallgatók átlagosan egy érdemjeggyel jobbat érnek el a hagyományos képzésben tanuló társaiknál, több kreditet vesznek fel és teljesítenek, és vannak olyan hallgatók, akiknek munkát ajánlott a gyakorlati hely diplomájuk megszerzése után” – foglalta össze Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora.

Amennyiben duális képzésben szeretnél tanulni, a központi felvételi jelentkezést követően jelentkezned kell az általad választott intézmény duális képzési partnerszervezetéhez is (akár többhöz is lehet). A duális képzési formáról a http://duo.uni-obuda.hu/oldalon is tájékozódhatsz.

Share

Kiegészítő információk