Aktuális számunk hirdetői

Átadták a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2018. évi szakképzési díjait

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és tagvállalatai a 2013-as alapítás óta kiemelt figyelmet fordítanak a szakmailag magas színvonalú, hasznos tudást közvetítő és gyakorlatorientált szakképzés támogatására. A DUIHK Szakképzési Díja a fenti elvek szerint szervezett képzés kiemelkedő szerepét méltatja a fiatalok szakmai életútjának beteljesülésében. A díj egyúttal ösztönözni kívánja a vállalatokat, hogy vállaljanak szerepet a szakképzés rendszerében, mert e képzés révén kölcsönösen előnyös módon kapcsolható össze a társadalmi felelősségvállalás a gazdasági előnyökkel.

E célok elérése érdekében a DUIHK Szakképzési Díja

  • ösztönözni kívánja a vállalatokat – nem csak a DUIHK tagjait –, hogy kezdeményezzenek és valósítsanak meg szakképzési projekteket,
  • bátorítani kívánja az érintetteket, hogy tapasztalataikat másokkal is megosszák és szélesebb körben megismertessék, illetve
  • kommunikációs csatornát kíván biztosítani a példaértékű eredmények és kezdeményezések népszerűsítésére.

A március 8-i díjátadón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a díj fővédnöke fontosnak nevezte, hogy minél több vállalat kapcsolódjon be a gyakorlati szakképzésbe. Hozzátette: a kormány célja, hogy 2022-ig 40 százalékkal növekedjen a vállalati képzőhelyek száma.

A nemzetgazdasági tárca elkészítette a digitális munkaerő programot, amely összhangban van a újraiparosítási programmal, azaz az Irinyi-tervvel és az ipar 4.0 elvárásaival - közölte a miniszter.

Elmondta, hogy a digitális munkaerő program célja a digitális ipar területén tapasztalható munkaerőhiány mérséklése, és az, hogy Magyarországon is minél többen rendelkezzenek megfelelő digitális tudással, ami versenyképességet javító tényező.

Kitért arra: a magyar kormány 2011-ben döntött arról, hogy a szakképzést a német duális rendszerhez hasonlóra alakítja át, összhangot teremt az oktatásban megszerzett tudás és a gazdaság igényei között.

A nemzetgazdasági miniszter ismertette, hogy a magyar gazdaság tavaly, a szezonalitást és a munkanaphatásokat figyelembe véve 4,2 százalékkal, 12 éve nem látott mértékben bővült. Kijelentette, a magyar gazdaság kiemelkedő ütemben növekszik, az uniós országok között 2017 negyedik negyedévében Magyarország mutatta fel a második legmagasabb növekedési ütemet.

Varga Mihály kiemelte, a magyar munkanélküliségi ráta 3,8 százalék, a foglalkoztatás bővítésének további tartaléka a még munkanélküliek, illetve a közfoglalkoztatottak bevonása az elsődleges munkaerőpiacra, a nők foglalkoztatásának bővítése, valamint az, ha további lehetőséget adnak a nyugdíjasoknak a további munkavégzésre.

Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke kiemelte, a munkaerőpiac szerves része a szakképzés, felmérésük szerint a szakemberhiány nem enyhült tavaly óta. Mérséklésében a szakképzésen túl a vállalati továbbképzés és a felsőoktatás is fontos szerepet játszik - tette hozzá.

Innováció kategóriában szakképzési díjat kapott a pécsi Penta Unio Zrt. könyvelő kAPPtár tanuló mobil applikációja.

Kooperáció kategóriában a MuzixGroup Kereskedelmi Szolgáltató Kft., A robotikai iránti érdeklődés felkeltése című pályázatát díjazták.

Motiváció kategóriában a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Challenging Learning programja kapott díjat.

Különdíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata, valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a "Legyél Te is mezőgépész" programja, valamint a MezőgépÉSZek játék pályaműve.

Az elismerést a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2013-ban alapította, a magas színvonalú, gyakorlatorientált szakképzés magyarországi terjesztésének elismerésére.

(MTI)

Share

Kiegészítő információk