Aktuális számunk hirdetői

Magyar bélyegek a világ legjobbjai között

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A Magyar Posta karácsonyi bélyegét a tavalyi év tíz legkülönlegesebb bélyege közé választotta a StampNews.com bélyeggyűjtő magazin. Az ünnepi nyomatot Nádi Boglárka grafikusművész tervezte, és egy speciális eljárással állították elő: a Magyar Posta első flexonyomdai eljárással készült bélyegét a Pátria Nyomda készítette.

Karácsony2016_belyeg_kisivbol_arany_kicsiA magazin versenyének első helyezettje egy Feröer-szigeteki bélyeg lett, amelyen a gyártók a térségben elterjedt atlanti tőkehal bőrének egy eredeti darabját helyezték el.

A második a brit királyi posta, a Royal Mail különleges Agatha Christie-bélyegsorozata lett, amely hat híres regényének egy-egy jelenetét ábrázolja. A bélyegekben rejtett nyomok is vannak, amelyeket az önjelölt detektívek testhő, UV-fény és nagyító segítségével találhatnak meg.

A harmadik helyezett egy szlovák húsvéti bélyeg lett, amelynek különlegessége a közepén elhelyezett eredeti, 16. századi technikával horgolt csipke csirke.

A Magyar Posta és a Pátria Nyomda Zrt. közös, Karácsony 2016 című speciális nyomata a rangsor hatodik helyén végzett. Az alkalmi kiadványon téli hangulatot idéző grafika látható, szív alakú vonalban korcsolyázó párral. A bélyeg érdekessége a biztonsági elemként szolgáló, különleges díszítésű vonalkód, valamint a korcsolyák nyomvonalába rejtett, négynyelvű karácsonyi üdvözletet tartalmazó mikroírás. A bélyegek ötven bélyegképet tartalmazó ívben és aranyszínű festékkel nyomtatott, öt bélyegképes, speciális kisívben készültek.

A karácsonyi bélyeg elnyerte ezen kívül a Best Print Hungary elnevezésű nyomdászszakmai verseny innovációs különdíját is.

 

Hatodik helyezés a WIpa grand prix-n!

A 2016-os bélyegek körében tartott WIPA Grand Prix-n hatodik helyezést ért el a Magyar Posta által kibocsátott Szent Márton emlékbélyeg.

Szent Márton év bg small

Szent Márton születésének 1700. évfordulójára jelent meg 2016-ban az az alkalmi bélyeg, amelyen a Pannonhalmi Evangelistarium Szent Márton-ábrázolása, valamint a középkori kódexből vett szövegrészlet látható. A bélyegképet aranyfólia tette különlegessé. A 115 Ft névértékű bélyeg Baticz Barnabás grafikusművész terve alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt-ben készült.

A nagydíjat ezúttal Portugália kapta, továbbá Spanyolország és Svájc végzett a dobogón.

Ugyanezen a versenyen legutóbb a 200 éve írta meg Katona József a Bánk bánt c. bélyeggel harmadik helyezést ért el.

A verseny eredménye

 

Olaszországi díjátadó

Asiago-ban ünnepi esemény keretében vehették át a díjakat a 47. alkalommal rendezett bélyegművészeti verseny nyertesei.
A Magyar Posta Zrt. képviseletében ifj. Szunyoghy András tervező grafikusművész és Hervé-Lóránth Ervin, a Római Magyar Akadémia kulturális attaséja vett részt a díjátadón.

Díjazottak 2017_s

2017. július 2-án került sor a 47. Asiago International Award, (Asiago Nemzetközi Díj) filatéliai művészeti verseny díjátadó ünnepségére, ahol a Magyar Posta által, 2016-ban kibocsátott Széchenyi István emlékbélyeg a Vicenzai Olimpiai Akadémia különdíját nyerte el.

A protokolláris megnyitó az asiagoi polgármesteri hivatalban történt, ahol Dott. Roberto Rigoni Stern polgármesteren és a városi vezetőkön kívül Gaetano Thiene, az Asiago Díj elnöke és a Reggenza dei Sette Comuni elnökhelyettese, Alessio Barolo, továbbá a zsűri tagjai – Franco Filanci, Gianantonio Stella, Maurizio Stella és Luciano Varaschini – is megjelentek.

A polgármester megnyitó beszéde után, a zsűri jeles képviselői mondták el a hagyományteremtésen kívül a jövőbeli terveiket és elismerően szóltak a versenyben résztvevőkről, illetve a nyertesekről.

Széchenyi_bg_smallHazai díjazottunkat nemcsak a látvány megfogalmazásáért, hanem annak üzenetéért is kiemelték:
„A bélyeg lebilincselő és egyben szimbolikus jelentőséggel bír. Széchenyi István arcát illusztrálja, egy Duna menti szigeten Budapest magasságában. A Duna átszeli és összeköti Európát, Európa egyfajta ütőereként. Széchenyi István gondolata volt Buda és Pest összekötése egy dunai híd révén, amely egyben szimbóluma is volt az emberek közötti összefogásnak.”
Széchenyi István személyéhez számtalan fejlesztés, innováció és újdonság kapcsolható, pl.: megalapította a Magyar Tudományos Akadémiát, előmozdította a dunai és tiszai gőzhajózást, a Lánchíd megépítését, támogatta a vasúthálózat megépítését és az egyesült Budapest ötletét, meghonosította hazánkban a lóversenyzést.

A díjat – amely később a Bélyegmúzeum gyűjteményét fogja gyarapítani – ifj. Szunyoghy András tervező grafikusművész és Hervé-Lóránth Ervin, a Római Magyar Akadémia kulturális attaséja vették át.

A képen a díjazottak képviselői: Dott. Michele Carradori, Finnország veronai konzulja, Dott. Ivor Coward, Nagy Britannia velencei konzulja, ifj. Szunyoghy András, a nyertes bélyegtervező grafikusművész, Hervé-Lóránth Ervin, a Magyar Nagykövetség – Római Magyar Akadémia kulturális attaséja

/posta/

Share

Kiegészítő információk