Aktuális számunk hirdetői

Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A Design Hét Budapest hagyományosan a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadásával veszi hivatalosan kezdetét, amikor díjazzák a hazai design legjobb produktumait.

A Magyar Formatervezési Díj, melynekvédnöke a nemzetgazdasági miniszter,azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet a hazai designerek munkájának értékére és kiemelkedő színvonalára, napjainkban pedig fontos, hogy rámutasson a designban rejlő potenciálra, amely a jövőben még inkább előtérbe kerül majd. A díjakat négy kategóriában adják át, a díjátadó és az elismerteket bemutatótárlat helyszínerendhagyó a Magyar Formatervezési Díj történetében, mivel az eddigi patinás múzeumi helyszínek után a rozsdaövezet egyik gyárépületében létrejött összművészeti egyesület, az Artus Stúdió ad otthont a kiállításnak.

"A designerekre a jövőben még nagyobb felelősség hárul majd. Az ő feladatuk lesz ugyanis, hogy az embert a középpontba helyezve barátságossá és valóban életminőséget javítóvá tegyék a kor fejlesztéseit, innovációit. Még néhány éve is a tudományos fantasztikum kategóriájába tartoztak az olyan kifejezések, mint a mesterséges intelligencia, a smart termékek vagy a virtuális valóság. Mára azonban ezek az innovációk egyre inkább részei lesznek a mindennapjainknak. Az óriási technológiai fejlődés emberközelibbé tételében és alkalmazásában a kreatív emberek már most is élen járnak, ami a közeli jövőben még inkább igaz lesz."emelte ki a díj kapcsán Dr. Łuszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke.

2017-ben négy kategóriában tíz projektet díjazott a szakmai bírálóbizottság Koós Pál, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem intézetigazgató docensének elnöklésével.

A díjazott pályaművekben közös, hogy innovatívak, kifejezetten piacképesek, valamint magas szintű hozzáadott értékkel rendelkeznek és nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket.

Termék kategóriában díjat kapott az XBODY ACTIWAVE vezeték nélküli okos fitneszeszköz, melyet a Maform design stúdió készített egy már létező, piaci alapon is sikeres, az edzéshez elektromos impulzusokat használó rendszer kiegészítőjeként. Az innovatív eszköz feleslegessé teszi az edzéshez eddig használt kábeleket, sokkal szabadabb edzésélményt nyújtva és mint tárgy is figyelemreméltó.

Szintén termék kategóriában ismerte el a bírálóbizottság Pápai Lilla összetett filozófiai háttérrel készült ruhakollekcióját, a Wyhoys 2017/2018 Őszi-téli kollekciót, mely olyan kritikus problémákra reflektál, mint a környezetszennyezés, vagy a fast-fashion okozta munkaerő- kizsákmányolás. A minták a víz és az olaj keveredésére, ezáltal pedig az ökológiai katasztrófákra emlékeztetnek. Konceptuális jellege mellett a Wyhoys egy kifejezetten hordható kollekció.

A terv kategóriaerősségét mutatja, hogy a kategóriában szintén két díjazott született. Fabricius-Nagy Emese a tervezője az Iora személyreszabható táskakollekciónak, ami okos felépítése mellett formai igényességével győzte meg a bírálóbizottságot. A méhsejt alakú részekből álló táskát, tulajdonosa kedvének és szükségletének megfelelően alakíthatja, így érzelmi kötődést hozva létre a tárggyal.

A Shokaegy okos, multifunkcionális kerékpáros kiegészítő, ami kifejezetten a városi bicikliseknek készült. Lámpa, útvonal követő, csengő és lopásgátló egyszerre egy szép formájú és igényes megjelenésű, apró tárgyban, melyet egy applikáció irányít. Szintén a Maform design stúdió terve.

A díj vizuális Kommunikáció kategóriájában megosztott díjazás született. A Reform500 köztéri installáció Szabó Levente ésPolgárdi Ákos munkája a Kálvin téren, melynek köszönhetően a járókelők útjuk során találkozhatnak a reformációhoz kapcsolódó legfontosabb gondolatokkal a talpuk alatt, járólapokon. A térinstallációt egy interaktív virtuális felület egészíti ki, melynek igényes, felhasználóbarát felülete segít a reformáció megismerésében.

Balla Dóra megosztott díjjal elismert munkája szintén egy jubileumra készült. A HV_100 projekt a de Stijl egyik vezető alakjának, Huszár Vilmos munkásságának állít emléket egy könyv formájában, ami a tervező által konstruált több mint száz betűtípust mutat be, melyek Huszár Vilmos plakáttervein alapulnak. A nagyívű vállalkozás két évig készült és a tervezőgrafika valamint a képzőművészet határmezsgyéjén mozog.

A diák kategória díjazottjai gyakran olyan projektek, amik holisztikus szemléletükkel, rendszerelvű megoldásukkal hívják fel magukra figyelmet. Idén ilyen volt Vas Ádám, a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem hallgatójának Vital nevű alga technológiás beltéri legszűrője is. A koncepció a NASA kutatásait felhasználva készült és szellemes megoldásokkal reagál a technikai kihívásokra.

A Perceptual Thinkers2018 tavaszi-nyári kollekciója az autizmus egyre több embert érintő problémájára hívja fel a figyelmet egy ruhakollekción keresztül. A kollekció az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját nyerte el. A különleges, taktilis anyagok, elbújást, ölelést idéző megoldások segítenek az autizmussal élők különleges percepciójának megélésében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíjával Orr Péter, Tactilis nevű készségfejlesztő játékát ismerték el. A társasjáték inkluzív design szemlélettel készült, megosztva a közös játék örömét vakok és látók között.

A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa 2017-ben Lévay ArielAurora nevű asztala. A tömörfa és fém asztal feltűnően légies formájával, szép anyaghasználatával és különleges láb megoldásával nyerte el a bírálóbizottság figyelmét. Könnyen szétszerelhető és kis méretű, ezáltal megfelel az urbánus felhasználók elvárásainak.

A Magyar Formatervezési Díjjal egy időben ítéli oda a Magyar Formatervezési Tanács által felkért bíráló bizottság a Design Management Díjat is, ami olyan gazdasági szervezeteket ismer el, akik példaértékűen és stratégiai értelemben használják a designt. A díj fontos célja, hogy követendő példaként emelje ki a designtudatos cégeket és megossza a már bevált jó gyakorlatokat. A díjazott mellett további négy kiemelkedő szervezet is oklevélben részesül. Az őket bemutató kiállítás is látható az Artus Stúdióban.

Idén a Design Management Díjat a Szilvio Kft. –HAMERLI /1861 Kesztyűmanufaktúra nyerte el. Az átgondolt design stratégia nem csupán a termékek szintjén jelenik meg, hanem a teljes márkát végigkíséri. A pécsi Zsolnay Negyedben található látványmanufaktúra arculatával, online és offline megjelenéseiben következetesen használja a designban rejlő versenypotenciált.

A design átfogó, példaértékű használatáért oklevélben részesültek: Kreinbacher Birtok,MAACRAFT- Miskolci Autista Alapítvány, a Félegyházi Pékség és a Medence Csoport Kft.

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj díjazottjainak kiállítása, valamint a START – Elemi Design és a Danish Design Awards kiállítások október 7. és november 5. között, hétfő kivételével minden nap 12.00 – 18.00 óráig az Artus Stúdióban (Bp, XI. kerület, Sztregova utca 7.).

 

Magyar Formatervezési Díj 2017. díjazottak

 

Termék kategória

 

1_termek_kategoria_xbody activawe_maform (7).jpg

XBODY ACTIWAVE vezeték nélküli okos fitneszeszköz

Alkotók: MAFORM, FEJÉR Tamás, KOVÁCS Róbert, MOLNÁR L. Péter, KOVÁCS Apor, MOLNÁR Ádám

Megrendelő: XBody Hungary Kft.

 

2_termek kategoria_WYHOYS_papai_lilla (4).jpg

WYHOYS 2017/2018 őszi–téli kollekció

Alkotó: Pápai Lilla

Gyártók: WYHOYS, Multifelt Factory Kft.

 

 

Terv kategória

 

3_terv kategoria_IORA_Fabricius-Nagy_Emese_IORA_foto-DénesNóra-VörösMáté (1).jpg

IORA moduláris rendszer

Alkotó: FABRICIUS-NAGY Emese

 

4_terv_kategoria_shoka_maform  (2).tif

SHOKA innovatív kerékpáros kiegészítő

Alkotók: MAFORM, BÁLINT Gábor, FEJÉR Tamás, KOVÁCS Róbert, MOLNÁR L. Péter

Megrendelő:Shoka Kft.

 

 

Vizuális kommunikáció kategória – megosztott díj

 

5_vizualis_kommunikacio_megosztott_REFORM500_Danyi Balazs_Polgardi Akos (11).jpg

REFORM500 köztéri installáció

Alkotók: SZABÓ Levente, POLGÁRDI Ákos, VPI Betonmanufaktúra

Megrendelő: Reformáció Emlékbizottság Emberi Erőforrások Minisztériuma

Gyártó: VPI Betonmanufaktúra

 

 

6_vizualis_kommunikacio_megosztott_HV_100_Balla_Dora (6).jpg

HV_100 PROJEKT betűtervezés és könyv

Alkotó: Balla Dóra

Gyártó: Elektroproduct Nyomdaipari Kft.

 

 

Diák kategória

 

7_Diak_kategoria_ Vital_alga_belteri_legszuro_Vas_Adam_Foto_Szalay Krisztina (2).jpg

VITAL alga technológiás beltéri légszűrő

Alkotó: Vas Ádám

Egyetem: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

 

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja

PERCEPTUAL THINKERS 2018 tavasz-nyár kollekció

Alkotók: MERÉNYI Zita, SZALKAI Dániel, SZÁSZ Eszter

Megrendelő: Miskolci Autista Alapítvány

Gyártó: Coil Budapest

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja

TACTILIS inkluzív design memóriajáték-készlet

Alkotó: Orr Péter

Egyetem: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

 

 

A Magyar Formatervezési Tanácskülöndíja

 

10_Magyar_Formatervezési_Tanacs_kulondijas_Aurora_ asztal_Levay_Ariel (1).jpg

AURORA általános felhasználású asztal

Alkotó: Lévay Ariel

 

 

Design Management Díj

 

Díjazott:

 

Szilvio Kft. – HAMERLI / 1861 Kesztyűmanufaktúra

 

Elismerésben részesült:

 

Félegyházi Pékség

Kreinbacher Birtok

Maacraft – Miskolci Autista Alapítvány

Medence Csoport Kft.

6_vizualis_kommunikacio_megosztott_HV_100_Balla_Dora (1).jpg

https://www.facebook.com/magyarformatervezesidij/videos/1681263911904266/

https://www.facebook.com/magyarformatervezesidij/videos/1681261438571180/

Share

Kiegészítő információk