Aktuális számunk hirdetői

A design valódi hozzáadott értékét szemlélteti az idei Design Hét Budapest programsorozat

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

 

Október 6-án a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadási ünnepségével hivatalosan is kezdetét veszi a 2017-es Design Hét Budapest rendezvénysorozat, mely 150 programmal mutatja be a design magyarországi eredményeit, helyzetét, a gazdaságban és a társadalomban betöltött egyre jelentősebb szerepét. Az idei díszvendég a Dán Királyság, azonban a dán designnak szentelt kiállítások mellett számos egyéb kapcsolódási pont teszi nemzetközivé a Design Hét Budapestet.

Az év legrangosabb kreatívipari seregszemléje, a Magyar Formatervezési Tanácsáltal szervezett rendezvénysorozat, a Design Hét Budapestmára messze kinőtte elnevezése határait. Október 6-tól 15-ig – olvasható városszerte és a médiában a hirdetményeken, azonban a kiállítóterek és a partnerüzletek már szeptember végétől, egészen október végéig kínálnak a Design Hét Budapest égisze alatt programokat. Ráadásul Budapest mellett Pécs és Sopron is évek óta szentel egy hetet ősszel a designnak, hozzájuk csatlakozott idén Győr is.

Start - az idei év mottója, ezzel hangsúlyozva a kreativitásban rejlő dinamizmust, a változtatni képes erőt. Elsősorban a feltörekvő mikro- kis- és középvállalkozások és a pályakezdő alkotók vannak az idei programok fókuszában, követendő példaként kiegészülve a már befutott, akár évtizedes múltú márkáinkkal. „Egyre fontosabb elvárás a kreatívipari vállalkozásokkal szemben a mérhető siker. Ilyen a versenyképességhez való hozzájárulás, a gazdasági vagy társadalmi értelemben is kimutatható siker. Ez egy termék vagy szolgáltatás esetében megnyilvánulhat sorozatgyártási érettségben, szignifikáns közönségelérésben, esetleg a káros vagy csak elavult eljárásokat kritikus méretekben felváltani képes fenntarthatósági eredményekben.” – adott összefoglalót a programok szervezését vezérlő elvről dr. ŁuszczViktor, a programsorozatot védnöklő és finanszírozó Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a megnyitó ünnepségen. Ennek jegyében állt össze az – a megnyitó ünnepségnek is helyt adó, egyegykori ipari csarnok felújításával, küllemébenis az újrakezdést szimbolizáló –ArtusStúdióban a START – Elemi design kiállítás pályakezdő magyar designerek legígéretesebb alkotásaiból. Ugyancsak az év mottójához igazodik a Design Hét Budapest digitális jövőnkre fókuszáló konferenciája, a Magyar Formatervezési Tanács által október 12-re szervezett Paradigmaváltás: Kreatívipar → digitalizáció workshop és szimpózium, mely a kreatívipar és a modern, digitális gazdaság kapcsolódási pontjait és szimbiotikus fejlődési lehetőségeit térképezi fel.Ugyancsak a Bálnában tartja aDigitális Jólét Nonprofit Kft. a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület közreműködésével október 10-én Investplacc néven befektetői és alkotói találkozóját és itt kap helyet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványedukatív fórum sorozata is.Az üzlet és a kreativitás kapcsolatáról szóló, egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény a service design témájára összpontosító október 9-i konferencia, Design, mint gondolkodásmód címmel. A kreatívipar speciális szegmensét, a divatot veszi górcső alá a SmartDesign Workshop rendezvény, amely a divat és a technológia lehetséges kapcsolódási pontjait elemzi a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Tanács szakmai rendezvényén.

„Mivel a design esetében mindig fontos újdonságérték mellett idén a piacképesség is kiemelt hangsúlyt kapott, kézenfekvő volt, hogy díszvendég országként Dániát invitáljuk a Design Hét Budapestre” – mondta Osvárt Judit, a Design Hét Budapest projektvezetője. Arra, hogy a design a közhiedelemmel ellentétben nem csupán esztétikai minőséget jelöl, Dánia a legjobb példa, mely talán a világ leginkább designtudatos országa, ahol a design szerves része a mindennapoknak, és megtérülő befektetésnek, valamint komoly versenyelőnynek tekintik. A Magyar Formatervezési Tanács célja, hogy ezeket a tényeket minél szélesebb körben tudatosítsa.

„A dán design sok szempontból követendő példa, hiszen alkotásaik egyszerre újszerűek és időtállóak, vállalkozásaik a stabil gazdasági teljesítmény mellett bátrak és megújulni képesek, világhírű egyéniségeik pedig az ágazati szerepük és befolyásuk ellenére továbbra is nyitottak és közvetlenek.” – emelte kiOsvárt Judit a megnyitó ünnepségen, melyenKirstenGeelan dán nagykövetasszony is részt vett.

A dán designerek legrangosabb szakmai elismerésének számító Danish Design Awards idei díjazottjainak alkotásaiból rendezett kiállítás az Artus Stúdióban lesz megtekinthető, illetve október 10-én a Danish Design Awards-ot odaítélő szervezet, a Magyar Formatervezési Tanács dán megfelelője, a Design Denmark két vezetője tart előadást a dán design sikerének titkáról, és ebben az együttműködések szerepéről. Inkább társadalmi szemszögből, de hasonló témát jár körbe a Boldog dánok című egész hónapos kiállítás, de a dán életérzésbe merülhetünk el a városszerte megrendezett filmvetítéseken is a Hyggében, a Fugában és a Klebelsberg Kultúrkúriában. Johannes Torpe dán tervező pedig az ágazati és műfaji határok nélküli kreatív gondolkodásmód lényegébe ad betekintést a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, október 9-i előadásában. A díszvendég ország emblematikus használati tárgyaiból több helyen is kiállítás nyílik a városban: a Mobili Maniábankét esemény is ünnepli a dán designt, aMöbelkunstban a világhírűArneJacobsen, míg az Innoconceptben a most bemutatkozó Bolia márka termékei tekinthetők meg. Ezen kívül még egy tucatnyi kiállítás, beszélgetés szól majd speciálisan a dán kultúráról, életmódról, attitűdről.

Az asztali lámpáktól az óceánjárókig, a divattól a gasztronómiáig, a mobiltelefonra optimalizált webshopok tesztelésétől az öntöttvas perselyekig, a gyerekjátékoktól az orvosi műszerekig, a víztől a borig, a textiltől a kerámiáig minden tárgykörben, témában és anyagban fellelhető design-orientált workshop, kiállítás, vetítés vagy csináld-magad kezdeményezés szerepel a fesztivál gazdag kínálatában. A közel 150 programnak fontos gerincét adják a Nyitott Stúdiók, azok a kreatívipari vállalkozások, melyek napi munkájukba engednek betekintést a hét folyamán, meghatározott időpontokban, általában előzetes regisztráció mellett. A Nyitott Stúdiók program keretében bepillantást lehet nyerni a BORD Építész Stúdió tervei közé, a 81font Architecture& Design munkatársai pedig vendéglátóipari belső terek tervezéséről beszélnek majd. Egyedi programmal készülnek a fainstallációikról elhíresült Hello Woodnál, valamint a sok feltörekvő tervezőt közösségi irodáiban tömörítő Kortárs Építészeti Központban is. Az ipari műveletek iránt érdeklődők megnézhetik a belső terek és installációk tervezésével foglalkozó Industreal gyárudvarán autó- és motorkiállításukat, illetve motorépítő bemutatójukat. A iamart Cementlap Manufaktúránál pedig a gyönyörű mozaiklapok, cement burkolólapok gyártását lehet végigkísérni. Szerszámok és gépek zaja fogadja majd a FabLab látogatóit is, ahol 3D-printerek és CNC-marógépek egyszerre alkotják meg a tervezett formákat. De közvetlen élményeket szerezhetnek a látogatók a service designban és általában a lebilincselő workshopok szervezésében különösen élenjáró Cellux Csoportnál is. Akit érdekel a papíráruk és írószerek készítésének folyamata, az a DOT forYou-nál megnézheti egyedi noteszeik hagyományos kézműves módszerekkel való megalkotásának egyes fázisait, a VLMI Produktívnál pedig többek között a könyvkötés csodálatos világába pillanthat bele.

Idén több olyan műhely is látogatható, amely újrahasznosítással foglalkozik, így az érdeklődők többek között a Printánál vagy a PaperUp!-nál is betekinthetnek a recycling designtudatos folyamatába. Nem hulladékkal dolgozik műhelyében, mégis a kerámia újszerű felhasználási módját prezentálja Rejka Erika is. Az öltözködési kultúra iránt érdeklődők is találnak maguknak alkalmas szakmai idegenvezetőt: a kelet-európai identitást hangsúlyozó, utcai ruházatot tervező OST-nél, a multibrand bolti kínálat összeállításában jártas LuckyShepherdnél, a baba- és gyermekruhák tervezéséről és igényes kivitelezéséről ismert Pici and the City-nél vagy a minimalista táskáin a nyári vízpartot idéző Hidasi Zsófi műhelyében.

A Design Hét Budapesten rendszeresek a Design Túrák is, ezúttal a sport és a design kapcsolatának témája dominál majd a túrákon. Október 7-én és 14-én a Magyar Formatervezési Díjjal is jutalmazott Hard Body Hang kültéri sporteszközein tartott bemutató edzéshez lehet csatlakozni. Október 10-én és 12-én az MTK Hidegkuti Nándor Stadionjának érdekességeit mutatja be az építész, Bordás Péter. 12-én és 13-án pedig a Red Dot díjas, innovatív, asztali tengóra emlékeztető Teqball sporteszköz tesztelhető. Évek óta nagyon népszerű az Irodaházak Éjszakája, ennek során az Europa Designbusszal vezeti körbe az érdeklődőket berendezési szempontból tanulságos helyszíneken. Azonban nem csak fizikai túrákat tehetünk: a Design Hét Budapest számos programhelyszínén tesztelhető a kiterjesztett valóság, a honlapról letölthető alkalmazás segítségével elevenednek meg a város egyes pontjai.

*****

A Design Hét Budapest START – Elemi Design kiállításának, valamint a megnyitó sajtótájékoztatónak és az ünnepélyes díjátadónak helyt adó Artus Stúdió a Fehérvári út és a Sztregova utca sarkán található, több épületből álló ipari ingatlanban működik az ezredforduló óta. AFehérvári út 108-112.szám alatt egykor hatalmas irodaházban működő Villamoserőmű Tervező és Szerelő Vállalat (VERTESZ) közép- és nagyfeszültségű villamos berendezések (pl. transzformátor állomások) tervezésével, gyártásával és telepítésével foglalkozott. Egykori gyár- és irodaépületei, zord szerelőcsarnokai ma inspiratív terekként funkcionálnak a Goda Gábor irányítása alatt működő Artus Stúdió számára. A Design Hét Budapest idei mottóját – START – jól reprezentálja az épület, hasonlóan a főváros más rozsdaövezeteihez, ahol eltérő készültségi fokban, változatos célokkal, modern kivitelezésben élednek újjá a 19. és 20. századból ránk maradt ipari ingatlanok, és melyek a kreatívipar által kapnak most lehetőséget az újjászületésre.

 

Design Hét Budapest / Budapest Design Week fényképe.

 

Share

Kiegészítő információk