Aktuális számunk hirdetői

Máté Bence ismét a legjobbak között a National Geographic versenyén

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Több mint tizenegyezer kép közül választották ki a nyerteseket a National Geographic természetfotós pályázatán. A legjobbak közé bekerült egy magyar fényképész felvétele is: Máté Bence a Csongrád megyei Pusztaszernél készített fotójával a harmadik lett a vadvilág kategóriájában.

Két szürke gém harcol egymással, miközben egy rétisas a tájat figyeli

A szürke gém a Magyar Madártani Egyesület honlapja szerint a legelterjedtebb gémféle hazánkban, amely jól alkalmazkodik akár az emberi környezethez is. Leggyakoribb a nagy folyók mentén, költési idő után azonban minden vizes élőhelyen előfordul, sokszor még szántókon és gyepeken is megfigyelhető. A védelemnek és a jelentősebb vizes élőhelyek rekonstrukcióinak köszönhetően állománya növekszik.

A rétisas a legnagyobb európai sas. Kontinensünk állománya élőhelyeinek elvesztése és a mérgezések miatt a ’70-es években kritikus pontot ért el. Hazai populációja azóta folyamatosan nő. A rétisas a zavarásra és a környezet állapotára érzékeny faj, védelme ezért a magyar természetvédelem kiemelt feladata. A hazai párok egész évben a fészek környékén tartózkodnak, a fiatalok pedig kóborolnak. Évente 500-700 rétisas érkezik hozzánk a Baltikumból a tél folyamán, ezek áttelelését a madarak etetésével segíthetjük.

Pusztaszer, 2011. augusztus 24.
Máté Bence természetfotós áll fényképezõgépe mellett Pusztaszer határában. A Spektrum Televízió sorozatot készít a magyar természetfotósról.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

A BBC világverseny történetének legeredményesebb fotósa. Az egyetlen ember, akit az év ifjú természetfotósának és az év természetfotósának is megválasztották a világon, illetve egy időben a verseny minden ranglistáját vezeti.

 A Spectrum csatornán sugárzott háromrészes sorozatból, a láthatatlan madárfotós néven ismeri a közönség. Számos eredménye mellett nemzetközi hírnevezet a széles körben elterjedt különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével szerzett magának.

 

A fődíjas

A nagydíjat a szingapúri Jayaprakash Joghee Bojan vitte el. A képén egy orangután szel át egy folyót az indonéziai Tanjung Puting Nemzeti Parkban.

A férfi napokat töltött el az állatok fotózásával a folyó mentén, és ez idő alatt kitapasztalta, hogy a hím orangután hogyan megy át az egyik partról a másikra. Ez egy olyan szokatlan viselkedés a majomfajtától, amit korábban csak keveseknek adatott megfigyelni.

Bojan egy teljes napot és éjszakát töltött el a folyó mellett arra várva, hogy az orangután akcióba lendüljön, mígnem reggel megérkezett és néhány perc alatt átment a víz másik oldalára. Ahogy közeledett hozzá az állat, a fotós úgy döntött, kiszáll a hajójából, nehogy megzavarja őt. A krokodiloknak is otthont adó folyóból készítette a győztes felvételt, amin az orangután egy fa mögül kukucskál ki, hogy megnézze, az ólálkodó ember még mindig figyeli-e őt.

Az összes többi díjazottat ide kattintva tekinthető meg.

 

Share

Kiegészítő információk