ARANY 200 – OSZK 215

Olvasóink értékelése:  / 0

Az idén 215 éves nemzeti könyvtár, az Országos Széchényi Könyvtár, alapítási ünnepéhez kapcsolódóan is ünnepli a 200 esztendeje született Arany Jánost. Kétnapos Tudományos Ülésszak, kedvezményes könyvvásár, a Te aranyok Aranya! című országos szavalóverseny döntője és a hozzá kapcsolódó Családi Nap várja tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, kézműveskedéssel és családi játékokkal a vendégeket.

Bővebben...

Kazuo Ishiguro angol író kapja az irodalmi Nobel-díjat

Olvasóink értékelése:  / 0

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. A testület indoklása szerint a 62 éves írónak a díjat nagy érzelmi erejű regényeiért ítélték oda, amelyekben feltárta a világgal való kapcsolatunk illuzórikus érzése alatt tátongó szakadékot. A Nobel-díjakat a bejelentések után, szokás szerint Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják majd át.

Bővebben...

90. Bélyegnap

Olvasóink értékelése:  / 0

Kétcímletű alkalmi bélyegsorozat és feláras bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte a hazai bélyeggyűjtők legnagyobb ünnepét, a Bélyegnapot a Magyar Posta. Az újdonságok Baticz Barnabás grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készültek.  A blokkon található 300 Ft-os felár összegét a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja.

Bővebben...

Október 6.: Aradi vértanúk napja

Olvasóink értékelése:  / 0

Kapcsolódó kép

Az 1848-1849-es szabadságharc leverését kegyetlen megtorlás követte. A közkatonák amnesztiát kaptak ugyan, de sokukat besorozták a császári seregbe, a magasabb rangú katonatisztek, tisztviselők pedig hadbíróság elé kerültek. A tárgyalások sorrendjét a "bűnösség" foka határozta meg. Elsőként a "főbűnösök", Olmützben Batthyány Lajos gróf, volt miniszterelnök, Aradon pedig a honvédsereg önálló seregtestet vezénylő főtisztjeinek perét folytatták le. A véres megtorlásnak összesen 157 hazafi esett áldozatul, és számosan kényszerültek hosszú évekre belső vagy külső emigrációba.

Bővebben...

Kiegészítő információk