Aktuális számunk hirdetői

Utcát neveztek el Jánosi Marcellről, a floppy lemez feltalálójáról

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Jánosi Marcell floppy lemezével örökre beírta magát a számítástechnika történelmébe. Idehaza évtizedekig még szakmai berkekben sem volt ismeretes, pedig a hetvenes években a legnagyobb amerikai és japán gyártók nyüzsögtek a találmánya körül (pl. Jack Tramiel, a legendás Commodore elnöke-vezérigazgatója-alapítója-tulajdonosa különrepülőgéppel érkezett Budapestre, hogy tárgyaljon a Jánosi-féle floppy megvásárlásáról). Találmányát végül a japánok vitték nemzetközi sikerre, bevallottan Mr. Janosi nyomán.

Az óbudai Hadrianus utca közelében tizenegy, eddig névtelen közterület kapott nevet, az egyiket az Óbudai Egyetem egyik Honorary Professoráról nevezték el Jánosi Marcell köznek, ezzel is tisztelegve az úgynevezett kazettás floppy feltalálójának emléke előtt.

Jánosi Marcell 1931. december 5-én Budapesten született. 1954-ben a Műegyetem Gépészmérnöki Karán végzett, ahol 1951-től az egyetem matematika tanszékén óraadó demonstrátorként esti tagozatos egyetemi hallgatókat oktatott. 1954-től a Telefongyár technológia fejlesztési osztályán dolgozott, 1955-ben a Kohó és Gépipari Minisztériumban a Híradástechnikai Igazgatóságon csoportvezető mérnökként új technológiai eljárások célkitűzéseivel és bevezetésével foglalkozott. 1957-ben a Budapesti Rádiótechnikai Gyár főtechnológusa lett. Közben különböző tervezéseket vállalt; felépített egy saját tervezésű automatákkal berendezett gyémánt fúrására szolgáló üzemet, ahol dróthúzáshoz alkalmazott gyémántokat készítettek 10-15 mikron furattal.

1970-től számítástechnikával kezdett foglalkozni. Irányította a lyukszalagos gépek kiváltására az SLK-4 típusú kazettás adatrögzítő, az EC 9006-os kazetta-mágnesszalag konverter, a MCD típusú micro floppy, ABC 80 típusú svéd PC-hez kazettás adattároló, MC 3810 típusú adattároló (Commodore, Sinclair, Atari, Acorn PC-khez) Fokgyem plotter gyártását. Mindezen számítástechnikai termékek összértéke körülbelül 3 milliárd forint volt.

Alkotásai közül kiemelkedik az MCD típusú micro floppy, a 3,0"-os, úgynevezett kazettás floppy. Jánosi Marcell szabadalmat nyújtott be egy új adattárolóra, az úgynevezett „kazettás lemezre”, vagy, ahogy akkoriban nevezte, a „hajlékony merevlemezre”. A találmány nagyszerű volt: egy olyan merevlemezről volt ugyanis szó, amelyet ki lehetett venni a számítógépből, bárhová magával vihette a felhasználó, és természetesen más gépekbe is illeszthető volt. Amikor a szabadalmi idő lejárt, Jánosi nem hosszabbította meg azt. Ezért bárki felhasználhatta találmányát. Elsőként az amerikai IBM érdeklődött a floppy után, és később készítettek egy, a Jánosiénál nagyobbat, 8 inch-est. A japánok is kíváncsiak voltak rá, majd el is készítették a Jánosiéra leginkább hasonlító floppy-t.

A magyar hardveripar Rubik Ernőjének nevezett Jánosi Marcell a korát évtizedekkel megelőző, 3 hüvelykes floppy lemezzel örökre beírta magát a számítógépes perifériák történelmébe.

Az egyetem Rektora és Szenátusa 2010-ben adományozott Honorary Professor kitüntető címet Jánosi Marcell gépészmérnöknek. A közterület elnevezését a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kezdeményezte.

/Óbudai Egyetem/

Share

Kiegészítő információk