Aktuális számunk hirdetői

Arany 200 busz

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt meg a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállításu. Az „Önarckép álarcokban” című tárlatnak elkészítik az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változatát is. Az e célra átalakított „Arany 200 busz” július 10-től járja az országot.

Az egyedi látványvilágú kiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatják be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és a digitális eszközöket is beépítenek, melyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek. A kiállításhoz kérhető tárlatvezetés illetve foglalkozás is, hiszen a buszt minden helyszínen múzeumpedagógus kollégák kísérik.

– Szeretnénk mindazt, amit Arany Jánosról fontosnak tartunk, az ország és a Kárpát-medence legtávolabbi sarkaiba is eljuttatni, a legkisebb településekre is – mondta Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója az Arany-busz indulásáról szóló sajtótájékoztatón. Eddig már 118 település látná vendégül a buszt, amely a nyári fesztiválokra is ellátogat. Az első útja a felvidéki Gombaszögi Nyári Táborba vezet, ahol Tompa Mihály felújított szobrát is felavatják. A busz elmegy Keszthelyre, a kapolcsi Művészetek völgyébe, a gyulai Várjátékokra, augusztus 7-én Nagyszalontán állomásozik, majd Szatmárnémetiben és a 8. kolozsvári magyar napokon áll meg, szeptember elején pedig Eszékre és a Délvidékre is ellátogat.

A PIM már 2008 óta rendez buszos vándorkiállításokat, a most útnak indult Arany-busz alapja az Önarckép álarcokban című Arany János-emlékkiállítás. A busz külsejét a Toldi-trilógia történetéből vett részletek borítják, színes, animált figurák. A jármű belseje egyszerre új és hagyományos, digitális eszközök szép, fából készült forgatható táblákkal, kockákkal és berendezéssel, egy Arany János pályáját bemutató interaktív felületen életének helyszíneit, utazásait és kultuszának mai helyeit is ábrázolják, és a költőről elnevezett aszteroidáról is megtudhatunk egyet s mást. Filmeket is lehet nézni, amelyekben irodalomtörténészek mondanak el érdekességeket a költőről, és egy másik képernyőn animációk keltik életre a szerző balladáit, a Tetemre hívást pedig egy kortárs értelmezésű kisfilm. De kihajtogathatjuk Ágnes asszony lepedőjét, a Toldi erőjátékkal megtudhatjuk, mennyire vagyunk erősek, kint pedig felemelhetjük a malomkereket.

Szilágyi Judit kurátor elmondta, hogy Arany János inkább a szövegei által él a köztudatban, ezért díszítették a busz külsejét modern képregény formájában a Toldi egyes jeleneteivel. Benn a balladáit és sok híres versének részleteit olvashatjuk, s mint Prőhle Gergely kifejtette, a digitális eszközök alkalmazásával az Arany János költészetében megjelenő érzelmi állapotok, hangulatok, nyelvi ötletek elmagyarázására tesznek kísérletet a mai kor emberének.

A busz jövő nyárig közlekedik, de ha nagy az érdeklődés, akkor meghosszabbítják a „menetrendet”. A járművet minden helyszínre a PIM munkatársai kísérik, akik tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozást is kínálnak. A mozgó tárlat bárhová ingyen látogat el, ahová meghívják, és parkolóhelyet, áramot biztosítanak a busznak.

 

A kiállítás látogatása ingyenes, a fogadó intézményektől csupán a parkolóhely biztosítását és villanyáram csatlakozási lehetőséget kérik. Örömmel vennék, ha a kísérők szállásának megszervezését – kedvezményes vagy akár ingyenes lehetőség biztosításával – segítenék. Együttműködést kérnek abban is, hogy az adott településen minél több érdeklődőhöz eljuthasson a mozgókiállítás híre.

A nyári időszakban kulturális rendezvényeken és irodalmi-művészeti fesztiválokon szeretnének jelen lenni, ősztől illetve 2018 tavaszától elsősorban a közoktatási intézmények, városi könyvtárak, művelődési házak, múzeumok meghívására számítanak. Főként vidéki intézmények és a határon túli magyarság oktatási, kulturális intézményeinek jelentkezését várják, a budapestieket szeretettel látják a 2018 őszéig látogatható Arany kiállításukon. /PIM/

 

Kapcsolódó cikkek:

A 200 éve született költő életét és műveit bemutató Arany-busz (felvidéki útja után) Keszthelyen kezdte meg magyarországi körútját.

 

Arany műveinek főhőseit ábrázoló jegyet kap a látogató (de a belépés ingyenes), melyet aztán a busz automatáján érvényesít és kezdődhet a múltbéli és irodalmi utazás. A A Petőfi Irodalmi Múzeum különleges vándorkiállításán - mely Keszthelyen, a Helikon kastélymúzeum udvarán  még ma kora estig várja az érdeklődőket -  számos interaktív elem segíti az ismerkedést Arany János életével, munkásságával és műveivel: számos versre, sok-sok idézetre találnak a  látogatók.

–Az Ágnes asszony,  A walesi bárdok, a Tetemre hívás, a Szondi két apródja vagy a Családi kör legalább egy-egy sora biztosan sokaknak a fejében él. De ezen kívül még sok más Arany-szöveget is lehet olvasni. Lehet műveinek feldolgozásával készült filmeket és irodalomtörténészekkel készült interjúkat nézni.  Valószínűleg kevesen tudják, hogy Arany János maga is próbálkozott zeneszerzéssel. Kottáinak alapján készült modern jazz -és világzenei feldolgozásával remek zenészek nyúltak Arany kompozícióihoz: ezeket  meg is lehet hallgatni - mutatta be a tárlatot Szilágyi Judit, a PIM muzeológusa.

Az országjáró  buszban berendezett tárlaton  számos interaktív elem is várja az érdeklődőket, melyeket   a  gyerekek is örömmel kipróbálnak.

- Talán a legnépszerűbb a Toldi-erőjáték. Egy erőkart kell húzogatni és az instrukciókat követve a Toldi által végrehajtott erőgyakorlatokat lehet megpróbálni teljesíteni: a petrencés rúdemelést,  malomkődobást,  farkasokkal verekedést, a cseh vitéz legyőzését és a bika befogását.

S az igazán erőseket  a busz mellett igazi malomkő és petrencerúd is várja, s ha elfáradtak a próbákban. leheveredhetnek az Arany-művekhez készült illusztrációkkal díszített nyugszékek valamelyikében. /Keszely Ágnes/

http://zaol.hu/kultura/irodalmi-utazas-teren-es-idon-at-az-arany-busz-keszthelyen-kezdte-meg-korutjat-1846642

 

 

Share

Kiegészítő információk