Aktuális számunk hirdetői

Kazuo Ishiguro angol író kapja az irodalmi Nobel-díjat

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. A testület indoklása szerint a 62 éves írónak a díjat nagy érzelmi erejű regényeiért ítélték oda, amelyekben feltárta a világgal való kapcsolatunk illuzórikus érzése alatt tátongó szakadékot. A Nobel-díjakat a bejelentések után, szokás szerint Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják majd át.

Sara Danius, az akadémia titkára Jane Austen és Franz Kafka keverékének nevezte Kazuo Ishiguro stílusát. Elmondta azt is, hogy a bejelentést megelőzően nem tudták elérni a díjazottat.

Kazuo Ishiguro 1954. november 8-án született Japán délnyugati részében, Nagaszakiban. Családjával ötéves korában költözött az Egyesült Királyságba, szülőföldjére csak felnőttként tért vissza.

Az 1970-es évek végén a Kenti Egyetemen szerzett diplomát angol-filozófia szakon, majd kreatív írást tanult a Kelet-angliai Egyetemen.

1982-ben napvilágot látott első könyve megjelenése óta főállású író. A dombok halvány képe és következő regénye, A lebegő világ művésze is Nagaszakiban, pár évvel a második világháború után játszódik. Ezekben a könyvekben már megjelentek a nevével azóta összeforrott témák, az emlékezet, az idő és az önámítás. Különösen tetten érhetők ezek a legismertebb regényében, az 1989-ben megjelent Napok romjaiban, amelyért Booker-díjat kapott, és amelyből Anthony Hopkins és Emma Thompson főszereplésével forgattak filmet.

Kazuo Ishiguro műveit óvatosan visszafojtott kifejezésmód jellemzi, függetlenül a cselekménytől. Legutóbbi regényeiben azonban fantasztikus elemek is vannak - emlékeztetett közleményében a Svéd Akadémia, utalva a 2005-ben megjelent, Ne engedj el... című disztópiára.

Két éve megjelent legfrissebb regényében, Az eltemetett óriásban egy idős házaspár szeli át az archaikus angol tájat abban a reményben, hogy az út végén találkoznak évek óta nem látott fiukkal. A műben Kazuo Ishiguro megindító módon tárja fel, hogyan kapcsolódik az emlékezet és a feledés, a múlt és a jelen, valamint a képzelet és a valóság.

Eddig nyolc regénye jelent meg, film- és televíziós forgatókönyveket is ír. A Napok romjai mellett megfilmesítették a Ne engedj el... című könyvét is. A 2010-es drámában Keira Knightley, Carey Mulligan és Andrew Garfield játszotta a főszerepeket. Ishiguro forgatókönyve alapján készült A fehér grófnő című film Ralph Fiennes és Natasha Richardson főszereplésével.

A friss Nobel-díjas első reakciójában úgy fogalmazott, hogy "csodálatos és teljesen váratlan ez a hír". "Egy olyan pillanatban jött ez, amikor a világ bizonytalan az értékeit, a vezetőségét és biztonságát illetően" - fogalmazott Ishiguro. "Remélem, hogy ez a nagy megtiszteltetés, ha csak egy kicsit is, de ösztönözni fogja az erőket a jó és a béke elérésére."

Ishiguronak elsőként Salman Rushdie író (akit szintén lehetséges Nobel-nyertesként emlegetnek) gratulált elsőként: "Nagy gratuláció régi barátomnak, Ish-nek, akinek a munkáit azóta imádom és csodálom, hogy először olvastam tőle az A Pale View of Hills-t. És még gitáron is játszik és dalokat is ír!"

Az irodalmi Nobel-díjakat 1901 óta adják át, eddig 113 szerzőt díjaztak, Kazuo Ishiguro a 114. a sorban.

 

Képtalálat a következőre: „Kazuo Ishiguro nobel”

 

Képtalálat a következőre: „Kazuo Ishiguro nobel”

Share

Kiegészítő információk