Aktuális számunk hirdetői

Április 22: A Föld Napja

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Kapcsolódó kép

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot. Magyarország az elsők között csatlakozott, 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására.

Világszerte több mint 125 országban ma ünneplik a Föld Napját. Minden évben egy-egy témakör köré szerveződik, a hagyományokhoz híven az idei év témájáról is szavazás döntött: a természetvédők a műanyag hulladékok okozta problémákra szeretnék felhívni a figyelmet.

Képtalálat a következőre: „fold napja műanyag mti”

300 millió tonnányi műanyagot gyárt az emberiség évente és ennek mindössze 10 százalékát hasznosítja újra. 20 000 db pet palackot adnak el másodpercenként a világban és percenként egy teherautónyi szemét kerül a tengerekbe óceánokba, ahol országnyi szemétszigeteket alkotva sodródik. A Föld Napja alkalmából a Greenpeace a "Break Free From Plastic mozgalomhoz csatlakozva az egyszer használatos műanyagok betiltását követeli.

A szervezet műanyagszennyezés megszüntetésére irányuló stratégiája:

  • A műanyagszennyezés szabályozására vonatkozó globális keret elfogadása és támogatása
  • Az állampolgárok oktatása és mobilizálása szerte a világon, hogy követeljék meg a kormányok és a vállalatok intézkedéseit a műanyag-szennyezés csökkentése érdekében
  • Tájékoztatja és aktiválja a polgárokat, hogy személyes felelősséget vállaljanak a műanyag-szennyezésért, amelyet mindannyiunk hozzon létre, amikor elutasítja, csökkenti, újrahasznosítja és újrahasznosítja a műanyagokat
  • Munka az egyetemekkel, az iskolai tanárokkal és a hallgatókkal a műanyagszennyezés befejezése érdekében
  • Együttműködés más szervezetekkel és hálózatokkal, valamint a Föld Napja 2018-as platform létrehozása a műanyagszennyezés befejezéséhez olyan erőforrások fejlesztésével, amelyeket mások használhatnak és partnerkapcsolatokat építhetnek ki.
  • A városok és a helyi önkormányzatok által a műanyagszennyezés kezelésére irányuló munka előmozdítása
  • Az újságírók szerte a világon számoljanak be a problémáról és a felmerülő megoldásokról.

„A természetvédelem középpontjában eddig főként a védetté nyilvánítás állt, ám a jövőben az élőhelyek természetvédelmi kezelése és az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtése lesz a legfontosabb feladat‘ – mondta Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára, a Föld napja alkalmából tartott központi rendezvényen. A központi rendezvényen kívül országszerte tartottak megmozdulásokat, az Állatkertben és a Budakeszi vadasparkban is környezettudatos foglalkozásokkal várják a hétvégén a családokat.

„Az egyutas, eldobható műanyag csomagolás az elmúlt néhány évtizedben terjedt el” - hangsúlyozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. Sok ország emiatt hozott határozott intézkedéseket, amelyekkel próbálják visszaszorítani ezeket a csomagolóanyagokat, a műanyag palackokat, poharakat, tányérokat. Az újrahasznosítás csak nagyan kis részben tud megoldást adni erre a problémára. Hosszabb távon csak a megelőzés lehetne eredményes - vélekedett a szakértő.

Az Európai Bizottság januárban közzétett az Unió teljes területére kiterjedő, az egyszer használatos műanyagok és a tengeri műanyaghulladék felszámolására vonatkozó stratégiájának részeként közel 100 millió eurót fektetnének új technológiák és anyagok kifejlesztésébe, a visszagyűjtés és a feldolgozás modernizálásába. A tervezet célja, hogy 2030-ra a műanyagok 55 százaléka újrahasznosított legyen, és a fejenként évente felhasznált műanyagzacskók száma a tagállamok mindegyikében 40-re csökkenjen az átlagos 90-ről.

„Saját bevásárlótáskát használ a magyarok közel fele, több mint egyharmaduknak fontos, hogy az adott márka tesz-e a fenntarthatóságért, és – bevallása szerint – a lakosság közel kétharmada szelektíven gyűjti a hulladékot” - derült ki a Nielsen a Föld napja alkalmából 800 fő megkérdezésével végzett országos, reprezentatív felméréséből. 12Legfontosabb környezetvédelemmel kapcsolatos tennivalónak a víz- és energiatakarékosságot, illetve a szelektív hulladékgyűjtést tekintik a magyarok.

 

Magyarországi programok:

A budatétényi rozáriumban tartott ünnepségen több mint ezer gyermek vett részt, kitelepültek a nemzeti parkok, a Magyar Természettudományi Múzeum és az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőeszközeivel is meglehetett ismerkedni.

Olvadó jövőnk

A Föld napja alkalmából "Olvadó jövőnk - Az Északi- és Déli-sarkvidék törékeny jelene" címmel fotókiállítás nyílt a Magyar Természettudományi Múzeumban. Kércz Tibor és Komáromi Csaba tárlata július 2-áig látogatható. Kércz Tibor expedíciós élményei között a jegesmedvékkel, a mára már a klímaváltozás szimbólumává vált állatokkal való találkozásáról is beszámolt.

Vad Balaton

Szintén a Föld napja alkalmából mutatták be a mozik a Vad Balaton című új magyar természetfilmet, amely a tó élővilágát és a környező geológiai képződményeket mutatja be.

http://fna.hu/afoldnapja/rendezvenyek

 

Share

Kiegészítő információk