Aktuális számunk hirdetői

Budapest100 a Gutenberg-téren

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Május első hétvégéjén rendezték meg az idei Budapest100 programsorozatot, amely ezúttal a „Nyissunk a térre!” címet kapta. Ahogyan az elnevezés is utal rá, ez alkalommal Budapest terei voltak a népszerű eseménysorozat főszereplői – és természetesen a terek házai, középületei és a hozzájuk fűződő érdekes történetek. Budapest100 a Gutenberg téren.

Budapest 100 esemény 2011-ben indult útjára az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Az ötletgazdák úgy érezték, itt az ideje, hogy a város lakói ne csak kívülről láthassák az útjukba eső épületeket, hanem be is sétálhassanak a kapukon, és megismerhessék az építtetőkhöz, tervezőkhöz fűződő történeteket, vagy akár megismerkedhessenek a jelenlegi lakókkal. Az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő rendezvény évről évre több ezer látogatót vonz, akik vezetett túrákon, vagy csak egy-egy zenei-irodalmi programra érkezve csodálják meg a budapesti házakat.

Évről évre változatos programokkal készül a Budapest100 csapata, együttműködve a helyi lakókkal, civil szervezetekkel, hogy közösen mutassák meg a fővárosban található, gyakran még az itt élők előtt is rejtett építészeti remekműveket és az azokban található kincseket.

A Gutenberg téren műveltségi kvíz, olvasókuckó és a rendőrség kitelepülése várta a legkisebbeket mindkét nap, szombaton pedig sort került a Francois Fiedler gyermekrajz verseny eredményhirdetésére is. Vasárnap a könyvnyomtatás rejtelmeibe nyerhettek betekintést a látogatók és a Pomázi Tűzoltózenekar adott parádés koncertet,

A Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyező Egyesületének megbízásából Vágó József és Vágó László tervei szerint felépült a Gutenberg-otthon. A szecessziós épületbe, Lechner Ödön építész és Mándy Iván író egykori otthonába bárki besétálhatott a hétvégén. A téren volt történetírás mesekockákkal, aszfaltrajzok, lábbal rajzolt burkolatok, cementlap-nyomda és kaleidoszkóp-kukucskálás Kauker Szilvivel és könyvecskekészítő foglalkozás...

Képtalálat a következőre: „budapest 100 nyissunk a térre”

Képtalálat a következőre: „budapest 100 gutenberg”

 

Nyomtatás a Gutenberg téren:

Szili József fényképe.

A kép forrása itt:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2173757312642302&set=a.158085700876150.33446.100000241637235&type=3&theater

Share

Kiegészítő információk