Aktuális számunk hirdetői

Ünnepi Könyvhét 2017

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Összesen 85 kiadó 339 új kötetéből válogathat a közönség a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapokon.

https://3.bp.blogspot.com/-mxglqgnAVJI/WTEus9P4XbI/AAAAAAAAEOQ/2k-U4UK13yECu10_GJPFp2j4Zmz5RfKmQCLcB/s1600/88-unnepi-konyvhet-2017_logo.pngSupka Géza 1927-ben, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete éves közgyűlésén elhangzott eredeti javaslatának szellemében a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén immáron 88. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, melyhez a 2001-es Olvasás Éve óta 16. alkalommal kapcsoljuk hozzá a Gyermekkönyvnapokat. Amiként az elmúlt két évtizedben, idén is felkértük az ország minden számottevő településének polgármesterét, városuk, községük csatlakozzon a magyar irodalom és könyvkiadás egyedülálló rendezvényéhez. A kedvező válaszok eredményeként 2017. június 8–12. között Budapesten több helyszínen, országszerte kb. 80 helyiségben, s ötödik alkalommal Kolozsvárott is lesz magyar könyvhét. A rendezvényt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervezi.

A csütörtökön megnyíló rendezvényen az összes újdonság megvásárlásához 1 millió 41 ezer 268 forinttal kellene elindulnunk a Vörösmarty térre. A legdrágább kiadvány csaknem 10 ezer forintba kerül, a legolcsóbbat pedig 500 forintért kínálják. A könyvek átlagára a tavalyihoz képest alig nőtt, idén 3090 forint.

Az idei Könyvhetet az olvasmányirodalom uralja, a kínálatot monumentális regénytermés jellemzi, amelyben nagy hangsúlyt kap a válságtudat, a kiútkeresés - hangsúlyozta a Könyvhét beharangozóján Tarján Tamás irodalomtörténész.

A Könyvhét megnyitója előtt jelentették be, hogy április 14-e, Esterházy Péter születésnapja lesz a Magyar Próza Napja.

Péterfy Gergely, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke kérte fel Závada Pált a megnyitó beszédre.

Závada kicsit - a maga megfogalmazásában - ünneprontásként a könyvek mellett arról is beszélt, hogy ma pártállami prés szorításában, egy új autokrációban élünk. A kormány az európai normák megtagadásába fordítja az országot - tette hozzá.

Esterházy Pétert idézte, mely szerint a szavak múltjának ismerete hazafias közellenség. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sorosozás veszélyére, a CEU ellehetetlenítésére, arra, hogy lapok esnek az önkény áldozatául.

Share

Kiegészítő információk