Újabb látogatócsúcs a Frankfurti Könyvvásáron

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Ismét látogatócsúcsot döntött a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója. A Frankfurti Könyvvásárt kereken 280 ezren keresték fel idén.

Az ötnapos vásáron mintegy négyszáz kiállító és ezer szerző vett részt. A látogatók száma az előző évihez képest kétezerrel nőtt.

A vásáron csaknem 40 ezer művet mutattak be hagyományos és digitális formában, a díszvendég Franciaország volt.
A vásáron adták át Margaret Atwood kanadai írónak a német könyvszakma idei Békedíját.
Atwood a tizedik írónő, aki ebben az elismerésben részesült a díj első, 1950-es átadása óta.
A 77 éves író, költő "az emberiességért, az igazságosság és a tolerancia kereséséért" érdemelte ki a kitüntetést.  Atwood, a béke és a szabadság bajnoka, aki felnyitotta a szemünket, hogy milyen sötét lehet a világ, ha nem teljesítjük kötelezettségeinket a békés egymás mellett élésre - hangsúlyozta Heinrich Riethmüller, a német könyvkiadók és könyvterjesztők társaságának elnöke.

Képtalálat a következőre: „frankfurter buchmesse 2017”

 

Kassák ihlette a magyar standot a frankfurti könyvvásáron

A korábbinál nagyobb, különleges látványelemekből épített stand várta a magyar irodalom kedvelőit a Frankfurti Könyvvásáron a Balassi Intézet Publishing Hungary programjának köszönhetően.

A Frankfurti Könyvvásárt kedd este nyitotta meg Angela Merkel és Emmanuel Macron, a házigazda Németország kormányfője és a díszvendég Franciaország államfője.

A magyar stand új arculatát a kassáki modernizmus és a 21. század találkozása ihlette, Kassák Lajos születésének 130., halálának 50. évfordulójára emlékezve.

Az összegzés szerint a korábbi 100 helyett idén 130 négyzetméteren várta a magyar stand a kortárs magyar irodalom iránt érdeklődőket a legkiemelkedőbb könyves eseményen, ahol idén először a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programja finanszírozta a magyar megjelenést. Mint az közismert, a magyar irodalom egyik legfontosabb nemzetközi közvetítője a német könyvpiac, s a legjelentősebb szakmai esemény a Frankfurti Könyvvásár, ahol az idén több mint 7000 kiállító standja található meg.

A magyar stand a Németországban képzőművészként közismert Kassák Lajos legjellemzőbb formaelemeiből, a modernizmus tipikus anyagainak felhasználásával készült a paradigma: ariadne cég tervezésében. A kiállítótér nemcsak nagyobb és látványosabb, hanem idén először arra is lehetőség nyílt, hogy a magyar szerzőket népszerűsítő programok ne külső helyszíneken, hanem a standon belül kapjanak helyet.

A Frankfurti Könyvvásár irodalmi programját a vásárra megjelenő kortárs és klasszikus szerzők műveiből állították össze a szervezők, így a Publishing Hungary program finanszírozásában és szervezésében megismerhette a közönség Bartis Attila, Kiss Tibor Noé és Szőcs Petra alkotásait. Térey János, Átkelés Budapesten című könyvéről, fordítójával, Wilhelm Drostéval beszélgetett. Temesi Ferenc idén magyarul újra kiadott Por című kötetét pedig Száraz Miklós György mutatta be. A 2016-ban elhunyt világhírű író, Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló című kötetét Jörg Morgenau irodalomtörténész méltatta, majd levetítették az íróról készült emlékfilmet.

Share

Kiegészítő információk