Aktuális számunk hirdetői

Könyvtárbusz, ami mindent visz

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A pécsi könyvtár olvasói a megye 283 településén laknak: a települések többségéhez házhoz jön a könyv, egy busz hozza őket. Különleges kapcsolat alakul ki a helyi olvasók és a könyvtár munkatársai között.

A pécsi, megyei feladatokat is ellátó Csorba Győző Könyvtárnak 283 településen vannak olvasói. Ezek többségében könyvtár működik, a legkisebb, zömmel zsákfalvakban pedig a könyvtárbuszos szolgáltatás kínál jó alternatívát, írja képriportjához információként a hvg.hu.

A könyvtár két mozgó járműve több ezer dokumentummal, nyomtatási és internetezési lehetőséggel várja az olvasókat, akik emellett a pécsi Tudásközpont milliós állományából is kérhetnek könyveket. A könyvtárbusz projektek célja a hátrányos helyzetű térségek könyvtári ellátása. A buszok kéthetente jutnak el egy-egy faluba, ahol másfél órán át állnak. Olyan helyeket is felkeresnek, ahol sokszor már a kisbolt és kocsma sincs. Van, ahol a másfél órás szolgáltatási idő éppen arra elég, hogy mindenki kivehesse a választott műveket, máshol esetleg csak két rendszeres vendég van, de ők több ember helyett is olvasnak.

A könyveknél azonban többet is visz a könyvtárosból és sofőrből álló személyzet: segítenek informatikai problémák megoldásában, álláshirdetésre való jelentkezésben, és a busz nem egyszer játszóházként is szolgál. Az olvasókat névről ismerik, a beszélgetések mindennapi problémáikról és örömeikről, a családtagok hogylétéről is szólnak. Ehhez a munkához nem elég a szakmai felkészültség, egy jó adag, az emberekre való nyitottságot is feltételez.

Könyvtárbusz, ami mindent visz fényképe.

Könyvtárbusz, ami mindent visz fényképe.

Könyvtárbusz, ami mindent visz fényképe.

Könyvtárbusz, ami mindent visz fényképe.

Könyvtárbusz, ami mindent visz fényképe.

 

 

Share

Kiegészítő információk