Aktuális számunk hirdetői

Indul a Magyar Könyvek Viadala

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az MKV egy olyan kezdeményezés, amelynek fő célja a magyar könyvek, a magyar szerzők regényeinek népszerűsítése, a magyar írók munkásságának díjazása.

Egy teljesen civil kezdeményezés, mely a Media-Addict.hu nevű blog szerkesztőjének fejéből pattant ki. Rácz Tibor szerint ugyanis a könyvpiac nem feltétlenül előnyös a magyar írók számára. Néhány sztárszerzőn kívül az olvasók kevés kortárs magyar írót ismernek, és ez többek között annak is köszönhető, hogy a kiadók általában nem népszerűsítik őket annyira, mint a már befutott hazai szerzőket – véli a blogger.

- Jellemzően a külföldi szerzők könyvei nagyobb példányszámban kerülnek a könyvesboltok polcaira, mint a magyar írók munkái. Utóbbiakból 2000 példány eladása már jónak számít. Mindazonáltal úgy veszem észre, hogy manapság egyre több kiadó lát lehetőséget a magyar szerzőkben is.

Az olvasók részéről szintén javulóban van a tendencia – teszi hozzá a Media-Addict.hu szerkesztője. Meglátása szerint a közönség mostanában szívesen vásárol olyan könyveket, amik borítóján magyar nevek szerepelnek. Rácz Tibor szerint a folyamat akkor indult el, amikor 2010-ben megjelent Leiner Laura, Szent Johanna gimi című ifjúságiregény-sorozatának első kötete, mely egyes vélemények szerint az elmúlt évek igazi bestsellerének számít a magyar könyvpiacon.

Magyar Könyvek Viadala

Ettől függetlenül a hazai alkotások még mindig népszerűsítésre szorulnak, ezért jött létre a Magyar Könyvek Viadala elnevezésű kezdeményezés. Rácz Tibor 28 másik könyvekkel is foglalkozó bloggerrel együtt kialakított egy pontrendszert, ami alapján kilenc kategóriában jelöltek olvasmányokat, például: Az év legszebb könyvborítója, Az év legszebb szépirodalmi könyve, Az év ifjúsági könyve. A bloggerek minden kategóriában maximum három jelöltnek adhattak 15 pontot. Értelemszerűen a legtöbb pontot kapó öt könyv került fel a listára, melyből szavazással az olvasók választhatják ki a legjobbakat.

A győzelemért nem jár jutalom, az elismerés eszmei értékű, lényege, hogy a versennyel bevonzzák az olvasókat, és elérjék, hogy minél többen beszéljenek a szavazásra bocsátott könyvekről.

- Ha pár embert sikerül “rávenni”, hogy olvassa el ezeket a remek, magyar alkotásokat az már sikernek számít. Ráadásul mivel egy önálló blogot és egy Facebook oldalt is elindítottunk, így olyanokhoz is eljuthatunk, akik egyébként nem követik nyomon az irodalmi élet alakulását – mondja Rácz Tibor.

És hogy miért fontos ez? Egész egyszerűen azért, mert a feltörekvő szerzők csak akkor tudnak tovább dolgozni és újabbnál újabb köteteket vagy könyveket kiadni, ha az alkotásaikat megveszik az olvasók.

http://magyar-konyvek-viadala.blog.hu/

https://www.facebook.com/pages/Magyar-K%C3%B6nyvek-Viadala/486576858130228

A kategóriák a következők:

 

- AZ ÉV LEGSZEBB KÖNYVBORÍTÓJA
Ki ne szeretne ámuldozni egy-egy csodálatosan szép könyvborító láttán? Ünnepeljük tehát közösen azokat a grafikusokat, akik megálmodják a legszebb könyvborítókat.
A szavazás időtartama: január 09. - február 02.
Eredményhirdetés: február 03. hétfő

- AZ ÉV FORDÍTÓJA
Ritkán esik szó a fordítókról, pedig az ő alázatos, szeretetteljes munkájuk is szükségeltetik ahhoz, hogy a külföldi írók könyveit kiváló minőségben olvashassuk el magyarul. A fordítók munkája igencsak nehéz, hiszen nem csak a fordítandó nyelven, hanem magyarul is kiválóan kell beszélniük. Profizmusukért mindenképp megérdemlik az elismerést.
A szavazás időtartama: január 11. - február 04.
Eredményhirdetés: február 05. szerda

- AZ ÉV MESEKÖNYVE
Mesekönyvet felolvasni egy gyermeknek, vagy akár felnőttként elmerülni egy aranyos történetben felülmúlhatatlan élmény, igazi feltöltődés a léleknek. Ebben a kategóriában azok a mesekönyvek szerepelnek, amiket 13 éves korig ajánlanak a kiadók elolvasásra.
A szavazás időtartama: január 13. - február 06.
Eredményhirdetés: február 07. péntek

- AZ ÉV IFJÚSÁGI KÖNYVE
Az elsősorban 14 és 21 közti célcsoportnak szánt könyvek, ami jellemzően gimnáziumi környezetben játszódnak, vagy Young Adult besorolással bírnak, nem csak a célcsoport, hanem az idősebb olvasók kegyeit is elnyerték már.
A szavazás időtartama: január 15. - február 09.
Eredményhirdetés: február 10. hétfő

- AZ ÉV LEGSZEBB SZÉPIRODALMI KÖNYVE
Szépirodalmat olvasni élmény, a gyönyörűen megfogalmazott mondatok és gondolatok okítják és a szép élvezetére is nevelik az olvasót.
A szavazás időtartama: január 17. - február 11.
Eredményhirdetés: február 12. szerda

- AZ ÉV LEGJOBB SZÓRAKOZTATÓ REGÉNYE
A könyvek alapvető célja a szórakoztatás, utóbbi azonban számos formában megvalósulhat, miközben egy regényt olvasunk.
A szavazás időtartama: január 20. - február 14.
Eredményhirdetés: február 15. szombat

- AZ ÉV ELSŐKÖNYVES DEBÜTÁLÁSA
Mindig öröm új tehetségeket köszönteni a magyar irodalmi palettán. Itt olyan szerzők könyveivel találkozhatok, akik először 2013-ban léptek a nagy nyilvánosság elé a történetükkel, magán, vagy hagyományos kiadás útján.
A szavazás időtartama: január 23. - február 16.
Eredményhirdetés: február 17. hétfő

- AZ ÉV ÍRÓNŐJE
A magyar írónők igencsak tehetségesek, munkájuk elismerésért kiált.
A szavazás időtartama: január 25. - február 18.
Eredményhirdetés: február 19. szerda

- AZ ÉV ÍRÓJA
A magyar írók igencsak tehetségesek, munkájuk elismerésért kiált.
A szavazás időtartama: január 27. - február 20.
Eredményhirdetés: február 21. péntek

- AZ ÉV KÖNYVE
Ebben a kategóriában azok a regények találhatóak meg, amik a bloggerekben a legmaradandóbb nyomot hagyták.
A szavazás időtartama: január 29. - február 23.
Eredményhirdetés: február 24. péntek

olvas

Share

Kiegészítő információk