Aktuális számunk hirdetői

A hirdetők 17%-os bevétel növekedésre számíthatnak a printtel

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az interneten, közösségi médián, és alkalmazásokon keresztüli hirdetések mára mindennapjaink részévé váltak. A hagyományos, nyomtatott médiumok azonban a hirdetők számára egyre komolyabb lehetőséget kínálnak, mivel a digitális megoldások pont azt teszik lehetővé, hogy más kommunikációs csatornák felé is fordulhassunk. Éppen ezért nem jól teszik a hirdetők, ha csak a digitális kommunikációra összpontosítanak és megfeledkeznek a nyomtatott sajtó erejéről.

A NYOMTATOTT SAJTÓ INTEGRÁLT MÉDIATERVEN BELÜLI HATÉKONYSÁGÁNAK MÉRÉSE

500+ ökonometriailag értékelt kampány elemzéséből származó eredmények alapján

Az interneten, közösségi médián, és alkalmazásokon keresztüli hirdetések mára mindennapjaink részévé váltak. A hagyományos, nyomtatott médiumok azonban a hirdetők számára egyre komolyabb lehetőséget kínálnak, mivel a digitális megoldások pont azt teszik lehetővé, hogy más kommunikációs csatornák felé is fordulhassunk. Éppen ezért nem jól teszik a hirdetők, ha csak a digitális kommunikációra összpontosítanak és megfeledkeznek a nyomtatott sajtó erejéről. A Print Power által rendelt közelmúltbeli kutatás is ezt igazolja. Az európai FMCG kampányokat vizsgálva az derült ki, hogy az újságokat, magazinokat, szórólapokat és címzett reklámküldeményeket megfelelő arányban tartalmazó média mix 17%-kal is növelheti a reklámbevételeket.

A BrandScience több mint 500 márka esettanulmányait felölelő kutatása azt mutatja, hogy az európai FMCG márkák nem a lehető legoptimálisabban költik el hirdetési keretüket. Az FMCG kategóriában elköltött minden egyes euróra 17 centtel nagyobb megtérülés lenne elérhető az újságok és magazinok médiamixben betöltött súlyának növelése révén.

A BrandScience 500-nál több ökonometriai eset alapján vizsgálta 13 európai országban a nyomtatott hirdetések szerepét a hirdetések befektetés-arányos megtérülési mutatója, az RROI (Revenue Return on Investment)* alakulásában.

Az eredmények azt mutatják, hogy a napilapok és magazinok számos szektorban fontos szerepet játszanak. Nem csak jobb RROI eredményeket hoznak, de javítják a TV és online hirdetések hatékonyságát is, és a kampány átfogó megtérülését.

A magazinhirdetést alkalmazó és nem alkalmazó kampányokat összevetve megdöbbentő különbségek láthatók a ROI értékében. A magazinok nélküli kampányok átlagosan 0,83 RROI értéket mutatnak, míg ha a magazinokat felvesszük a médiamixbe (mindössze 5 százalékos aránnyal), az RROI 83%-kal emelkedik. Ha a magazinok aránya 5-12%, az RROI 134%-kal magasabb. 12-55% arány esetén a javulás 70%.

A BrandScience kutatás egyértelmű eredményekkel zárult, amelyek azt mutatják, hogy a hirdetők a jövőben hatékonyabban tudják márkájukat népszerűsíteni, a fogyasztókat megszólítani és az RROI mutatót javítani új és innovatív print hirdetési megoldások révén.

1. Az újságok és magazinok Európa szerte nagyon erős médiumnak számítanak az FMCG és FMCG ital-élelmiszer kategóriában. Az FMCG F&D kategóriában a magazinok a legerősebbek, és a teljes FMCG kategóriában a 4. helyen állnak (a mozi és a rádió mögött).2. A szolgáltatás és kiskereskedelem kategóriában bevételek tekintetében az újságok és magazinok a legjobbak között találhatók (a TV, online és kültéri plakátok után).

3. A címzett reklámküldemények hatékonyságát egyértelműen alábecsülik a technológiai szektorban, pedig ez adja a második legjobb RROI-t (a magazinok után). A szórólapok is hatékonyak, a negyedik legjobb RROI mutatóval.

4. A teljes költségvetés optimális részarányának meghatározása kapcsán a kutatás azt mutatja, hogy az újságok és magazinok hozzáadása minden szinten növeli a bevételeket az FMCG kategóriában. Az újságok és magazinok arányának növelése költségvetéstől függetlenül növeli a teljes RROI mutatót.


 

5. Ha például a teljes költségvetés 1-5%-át költik újsághirdetésre, ez megduplázza az RROI értéket az FMCG kategóriában.

6. Ha a teljes költségvetés 17-59%-át költik újsághirdetésre, az RROI két és félszeresére emelkedik. Az Egyesült Királyságban az RROI növekedés 300%-os.

7. Ha a teljes költségvetés 1-14%-át címzett reklámküldeményekre fordítják, minden 1 eurónyi befektetés további 0,89 euró megtérülést biztosít a szolgáltatás kategóriában az Egyesült Királyságban.

8. Az újságok és magazinok javítják a TV és online kampányok hatékonyságát az FMCG és szolgáltatás szektorban. Például a TV-re számított RROI egy TV + print kampányban 61%-kal magasabb, mint egy tisztán TV kampányban, míg a teljes RROI csak 44%-kal magasabb.

9. Ha egy online kampányt újságokkal is kiegészítenek az Egyesült Királyságban, az online RROI mutatója 50%-kal emelkedik.


10. A nyomtatott médiumokat (újságokat, magazinokat, szórólapokat és címzett reklámküldeményeket) megfelelő arányban tartalmazó médiamix 17%-kal emeli az RROI értékét az FMCG márkák esetén, és 21%-kal emeli a szolgáltatás-technológiai márkák esetén.


*Az RROI mutatót a hatékonyság mértékegységeként használják, mivel a (profiton alapuló) ROI értékek gyakran nem hozzáférhetőek.

A több mint 500 esetből 377-hez volt RROI érték. A legtöbb esettanulmányban újság és magazin szerepelt. Szórólapos és címzett reklámküldeményes adatok elsősorban az Egyesült Királyságból voltak.

Forrás: http://www.printpower.hu/UK/Advertisers-could-increase-ad-revenues-with-17-by-adding-print

Share

Kiegészítő információk